Tradition and the female talent : Narrative poetry by women in the Victorian Age
Gelenek ve kadın yeteneği: Victorya Dönemi'nde kadın şairlerin anlatı şiirleri
  1. Tez No: 140238
  2. Yazar: FAHRİ ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Viktorya Dönemi Anlatı Şiiri, Kadın, Gelenek vi, Victorian Narrative Poetry, Women, Tradition. iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
öz“GELENEK VE KADIN YETENEĞİ”: VİCTORYA DÖNEMİNDE KADIN ŞAİRLERİN ANLATI ŞİİRLERİ Öz, Fahri Doktora, İngiliz Edebiyatı Bölümü Tz danışmanı: Prof. Sevda Çalışkan Ocak 2003, 275 sayfa Bu çalışma Viktorya Döneminde yaşamış kadın şairlerin yazdığı anlatı şiirlerden yola çıkarak gelenek konusunu ve kadın şairlerin var olmaya ve kanon içinde yer edinmeye çalışırlarken farklılıklarını ortaya koymak amacıyla kullandıkları stratejileri ele almaktadır. Tez konusu uzun Kraliçe Viktorya döneminde (1830-1901) kadın şairler yazdığı anlatı anlatı şiirlerle sınırlandırılmıştır. Ele alman başlıca şiirler Emily Jane Bront&'nin 1836-1848 yıllan arasında yazdığı Gondal adlı düşsel bir ülkeyi anlattığı şiirleri; Elizabeth Barrett Browning'in Aurora Leigh (1859) ve“Lady Geraldine's Courtship”(1844); ve Christina Rossetti'nin“Goblin Market”(1862) ve The Prince 's Progress (1866) adlı yapıtlarıdır. Kullanılan yöntem, yazar olarak kadınları, kadın yaratıcılığını ve kadınlara özgü bir yazın geleneğinin gelişimini araştıran bir yöntem olan“gynocitics”dir. Bu yöntem kadmlann erkeklerden farklı bir şekilde yazdığını, kendilerine özgü öncelikleri olduğunu var sayar.Çalışmanın wGiriş“i olan 1. Bölüm'de anlatı ve şiir kavramlarının Viktorya Döneminde neredeyse patlama yaşayan kadın şiarler için ne ifade ettiği ele alınmıştır. Örnek alabilecekleri çok sayıda hemcins öncülleri olmayan BrontĞ, Browning ve Rossetti'nin yapıtları yaşadıkları dönemin koşullan ele alındığı takdirde anlaşılabilir. Bu nedenle 2. Bölüm'de Viktorya dönemi, kadı sorunu ve dönemin şiirinde ortaya çıkan kadın imgeleri ele alınmıştır. 3. Bölüm'de her ne kadar güçlü olmasa da kadın şairlerin bir şiir geleneği olduğu ortaya konulmuştur. Kadın şairlerin altı şiirlerinde kullandıkları stratejiler 4. Bölüm'de incelenmiştir. Bu çalışma kadın şairlerin belli başlı şu stratejileri kullandığını ortay koymuştur: yazınsal türlerin hibridleştirilmesi ve parodi edilmesi, anlatının parçalanması, kadın bedeninin yüceltilmesi, matrofobinin (ana korkusu) reddi ve annenin takdir edilmesi, androjeni yoluyla karşıt ikiliklerin yapıbozumu, ve yeni bir etiğin benimsenmesi. Bu stratejilerden yola çıkarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Birincisi bu kadın şairler yapıtlarında kurban edilmiş, ezilmiş kadın karakterler yerine bağımsız güçlü kadınlar yaratarak hem L.E.L. ve Hemans gibi yakın dönem öncüllerini hem de Antik Yunan'da yaşamış olan Sappho gibi uzak öncüllerini yeniden yorumlamışlardır. İkincisi, böyle güçlü karakterler yaratarak yeni bir kadın kimliğinin oluşmasına katkıda bulunmuşlardır. Son olarak, bu üç şairden Emily Bronte geleneğe fazla yaslanmadan, kendi sesini kullanarak yazan şair olarak çıkmaktadır karşımıza. Elizabeth Barrett Browning ve Christina Rossetti çoğunlıkla ”çiftsesli söylem'le yazarken Brontö'nin şiiri monolojik, lirik ve diğer söylemlere kapalı kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 'TRADITION AND THE FEMALE TALENT': NARRATIVE POETRY BY WOMEN IN THE VICTORIAN AGE Öz, Fahri Ph.D., Department of English Literature Supervisor. Prof. Sevda Çalışkan January 2003, 275 pages. This study analyzes the question of tradition within the narrative poetry written by female poets, and deals with the strategies they employed to mark then- difference as women poets while they struggled to exist and make room for themselves in the canon in the Victorian age. The scope of the study İs confined to long narrative poetry by women in the Victorian age (1830-1901). The works to be studied are the Gondal poems (composed 1836-1848) by Emily Jane Brontö; Aurora Leigh (1859) and“Lady Geraldine's Courtship”(1844) by Elizabeth Barrett Browning; and“Goblin Market”(1862) and The Prince 's Progress (1866) by Christina Rossetti. mThe method used is gynocritic; it deals with women as writers, female creativity, and development of a female literary female tradition. It assumes that women write differently from men and they have their own issues on their agenda. Chapter 1 deals with the notions of narrative and lyric, and demonstrates how vital they were for the women poets of the Victorian period. Emily Bronte, Elizabeth Barrett Browning, and Christina Rossetti's work can be best understood within the light of the background in which they lived and wrote. Therfore, Chapter 2 is a survey of the Victorian age along with the woman question and the images of women in the poetry of the age. Chapter 3 attempts to explore women's poetic tradition. The strategies are studied in Chapter 4. This study argues that these female poets employed the following strategies in their long narrative poems: hybridizing and parodying the genre, fracturing the narrative, extolling the female body, rejecting matrophobia and celebrating the mother, deconstructing dichotomies through androgyny, and introducing a new ethics. These strategies imply that Victorian female poets revised both their immediate same-sex precursors as well as the Ancient Greek poet Sappho by replacing victimized images of women with those of strong independent women. Thus, they created a new female identity through their heroines. Of the three poets, Emily Bronte appears to be the one who wrote in an individual voice that does not depend too much on the canon. While Elizabeth Barrett Browning and Christina Rossetti's poetry is immersed in double-voiced discourse, her poetry remains, to a great extent, lyrical and monologic, deaf to other voices.