Information technology, workplace organization and demand for new kinds of skill
Erformasyon teknolojisi, işyeri örgütlenmesi ve yeni vasıf çeşitlerine talep
- Tez No: 140242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enformasyon, Teknoloji, Fordism, Kitle Üretimi, Esnek Üretim, Vasıf, Bilgisayarlaşma, Vasıf Talebi, Vasfa Dayalı Teknik Değişim, Örgütsel Değişim, Cam Sanayi, Şişecam. iv, Information, Technology, Fordism, Mass Production, Flexible Specialization, Skill, Computerization, Demand for skill, Skill-biased Technical Change, Organizational Change, Glass Industry, Şişecam. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz ENFORMASYON TEKNOLOJİSİ, İŞYERİ ÖRGÜTLENMESİ VE YENİ VASIF ÇEŞİTLERİNE TALEP GÜRSOY, Serkan Yüksek Lisans Tezi, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erkan Erdil Haziran 2003, 130 sayfa Bu çalışma, enformasyon teknolojisi, işyeri örgütlenmesi ve kalifiye işgücü talebi arasındaki ilşkileri incelemektedir. Son zamanlarda, kalifiye işgücü talebi nısbi olarak arttı. Bu büyük artışın nedenlerinden biri vasıf-eğilimli teknik değişimdir. Yoğun İT kullanıcısı olan firmalar, karar verme yetkisinin dağıtımını ve vasfa ve insan kaynaklarına büyük şekilde bağımlılığı ihtiva eden örgütlenme uygulamarının tamamlayıcı biçimlerine uyum sağlama eğilimidedirler. IT'nin vasıf ve firmanın örgütsel mimarisi üzerindeki etkilerini Şişecam Şirketler Topluluğu' ndan topladığım detaylı verileri kullanarak araştırdım. İT ve yeni örgütlenmenin birçok değişik yolla ölçülmüş olan işçi vasıflan ile tümleyen oluşu ile birlikte, İT kullanımının geniş iş sorumlulukları, daha fazla dağıtılmış karar mekanizması ve daha yetkili takımları içeren yeni bir iş örgütlenmesini tamamlayıcılığım veya ikame etkisini sınadım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFORMATION TECHNOLOGY, WORKPLACE ORGANIZATION AND DEMAND FOR NEW KINDS OF SKILL GÜRSOY, Serkan M.Sc. in Science and Technology Policy Studies Supervisor: Asst.Prof.Dr. Erkan Erdil June 2003, 130 pages This study examines the relations among information technology (IT), workplace organization and the demand for skilled labor. Recently, demand for skilled labor has relatively increased. One of the causes of this great increase is skill- biased technical change. Firms that are intensive users of IT tend to adopt a complementary set of organizational practices that include: decentralization of decision authority and a greater reliance on skill arid human capital. I have explored the affects of IT on skill and organizational architecture of firm by using a detailed data which was collected from the Şişecam Group of Company. I have tested that IT usage is complementary or substitutionary to a new workplace organization which includes broader job responsibilities, more decentralized decision-making and more self-managing teams together with IT and new organization are complements with worker skill measured in variety of ways.