Leadership and satisfaction in soccer: Examination of congruence and players position
Futbolda liderlik ve sporcu tatmini: Tercih edilen ve gerçek liderlik davranışı arasındaki uyum ve sporcu pozisyonu açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 140243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SETTAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör liderlik davranışı, tatmin, uyum. VI, coaching leadership behavior, satisfaction, congruence IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz FUTBOLDA LİDERLİK VE SPORCU TATMİNİ: TERCİH EDİLEN VE GERÇEK LİDERLİK DAVRANIŞI ARASINDAKİ UYUM VE SPORCU POZİSYONU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇAKIOGLU, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Settar Koçak Haziran 2003, 78 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı, tercih edilen lider davranışları ve liderin gösterdiği gerçek davranışlar ile sporcu tatmini arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmanın ikinci amacı, ileri, defans, ve orta saha oyuncularının tercih ettikleri davranışlar, gözlemledikleri gerçek davranışlar, ve tatmin düzeyleri açışından aralarındaki farkı belirlemektir. Ölçülen beş liderlik davranışı şunlardır: antrenman ve eğitim, sosyal destek, pozitif geribildirim, demokratik davranış, ve otoriter davranış. Kişisel performanstan tatmin olma, takım performansından tatmin olma, antrenman ve eğitimden tatmin olma, ve lider davranışından tatmin olma düzeyleri de ölçülmüştür. Bu çalışmaya Ankara' daki 9 üniversitenin 7 'sinden 138 erkek üniversite futbol oyuncusu katılmıştır. Bu oyuncuların 38'i ileri, 49'u defans, ve 51 'i orta sahaoyuncusudur. Verilerin toplanmasında Sporda Liderlik Ölçüm anketi ve Sporcu Tatmini Anketi kullanılmıştır. Tercih edilen lider davranışı ve liderin gösterdiği gerçek davranış arasındaki uyum ile sporcu tatmini arasındaki ilişkiyi ölçmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak sporcunun tatmin düzeyinin tercih edilen ve gerçek liderlik davranışı arasındaki uyum ile bir ilişkisi olmadığı saptanmıştır. Ayrıca, sonuçlar ileri, defans, ve orta saha oyuncularının tercih ettikleri ve gözlemledikleri gerçek liderlik davranışları ile tatmin düzeyleri açısından aralarında bir fark olmadığım ortaya çıkarmıştır. Çokboyutlu Liderlik Teorisi ile farklı spor grupları ve daha çok katılımcının olduğu daha fazla çalışma, diğer çevresel ve davranışsal faktörleri tanımlamak için gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEADERSHIP AND SATISFACTION IN SOCCER: EXAMINATION OF CONGRUENCE AND PLAYERS' POSITION ÇAKIO?LU, Ash M.S., Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Settar Koçak June 2003, 78 pages The main purpose of this study was to investigate the relationship among preferred and perceived leadership, their congruence and satisfaction with leadership. The second purpose was to investigate the differences among the offensive, the defensive and the mid-field players of soccer teams in preferred leadership, perceived leadership and satisfaction with leadership. The five leader behaviors which were measured were: training and instruction, social support, positive feedback, democratic behavior, and autocratic behavior. The four aspects of leadership satisfaction, which were measured, were: individual performance satisfaction, team performance satisfaction, training and instruction satisfaction, and personal treatment satisfaction. IllThe subjects of the study were 138 male university soccer players 7 of 9 universities in Ankara Region of Turkey. The athletes consisted of 38 offensive players, 49 defensive players, and 51 mid-field players. Data was collected through Leadership Scale for Sport (LSS) preference version and perception version, and Athlete Satisfaction Questionnaire (ASQ). The study employed hierarchical regression procedures to test the congruence hypothesis derived from the multidimensional model of leadership. Results indicated athlete satisfaction was not dependent on the congruence between preferred and perceived leadership behavior. Additionally, results showed that there were no differences among the offensive, defensive, and mid-field players in preferred leadership, perceived leadership, and satisfaction with leadership. Further research is needed with the multidimensional theory of leadership in varying sport groups and with greater number of participants to identify other situational and behavioral factors associated with athletic performance.