Assessment of health-related physical activity level, lesson context and teacher behavior elementary school physical education
İlköğretim beden eğitiminde öğrencilerin sağlıkla ilgili fiziksel aktivite seviyelerinin, ders içeriğinin ve öğretmen davranışlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 140244
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Beden Eğitimi, Sağlıkla İlgili Fiziksel Aktivite, Sistematik Gözlem VI, Elementary Physical Education, Health-Related Physical Activity, Systematic Observation IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz İLKÖĞRETİM BEDEN EĞİTİMİNDE ÖĞRENCİLERİN SAĞLIKLA İLGİLİ FİZİKSEL AKTİVİTE SEVİYELERİNİN, DERS İÇERİĞİNİN VE ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hürmeriç, Irmak Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Sadettin Kiraza Ortak Tez- Yöneticisi: Dr. Şeref Çiçek Haziran 2003, 61 sayfa Beden eğitimi, fiziksel aktivite ile ilgili bilgi ve olumlu davranışları geliştirir. Çocukluk ve gençlik döneminde, düzenli olarak fiziksel aktiviteye katılmanın sağlığa yararlı etkileri vardır. Bu çalışmanın amacı; (a) öğrencilerin fiziksel aktivite seviyelerinin, ders içeriklerinin ve öğretmen davranışlarının tanımlanması, (b) fiziksel aktivite, ders içerikleri ve öğretmen davranışları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi, (c) bu değişkenler açısından özel ve devlet okulları arasındaki farklılıklarının araştırılmasıdır. Bu çalışmaya Ankara' daki özel ve devlet okullardan 19 öğretmen katılmıştır. Toplamda 36 ders gözlenmiştir. Altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflardan 144 öğrenci sistematik gözlem aracı SOFIT ile gözlenmiştir. Gözlenen derslerde öğrencilerin çok fazla hareket etmedikleri ve zamanlarını genelde ayakta durarak veya oturarak harcadıkları saptanmıştır. Özel ve devletokullarındaki öğrencilerin aktif oldukları zamanda genelde beceri öğrendikleri gözlenmiştir. Fakat, öğretmenler fiziksel uygunluk hakkında genel bilgi ve bunu teşvik edici davranışlarda bulunmamaktadırlar. Çalışmanın bulguları, öğrencilerin aktivite seviyeleri, ders içeriği ve öğretmen davranışları arasında hem pozitif hemde negatif ilişkiler olduğunu göstermektedir. Özel okullarda beden eğitimi öğretmenlerinin derste daha fazla gözlem yaptığı görülmüş, fakat devlet okullarındaki öğretmenlerinde derste fiziksel uygunluk hareketlerini daha çok gösterdikleri saptanmıştır. Ayrıca, özel ve devlet okullarındaki ders içeriklerinde bir fark görülmemiştir. Beden Eğitimi dersleri öğrencilere beceri ve fiziksel uygunluk gelişimi sağlamaktadır. Gelişim sağlaması ve ileriki yaşlarda bu gelişimi kullanması acısından beden eğitimi dersi yararlıdır. Ancak bu çalışma, derslerde öğrencilerin daha çok beceri öğrendiklerini, fiziksel uygunluğu geliştirmek ve teşvik etmek için zaman harcanmadığım göstermiştir. Geleceğin yetişkinlerinin sağlık ile ilgili fiziksel aktivite seviyelerinin ve bilgi düzeylerinin geliştirilmesi için; hizmet içi eğitimde öğretmenlerin desteklenmesi ve beden eğitimi öğretmeni yetiştiren programların gözden geçirilerek gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF HEALTH-RELATED PHYSICAL ACTIVITY LEVEL, LESSON CONTEXT AND TEACHER BEHAVIOR IN ELEMENTARY SCHOOL PHYSICAL EDUCATION Hürmeriç, Irmak M. S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sadettin Kirazcı Co-Supervisor: Dr. Şeref Çiçek June 2003, 61 pages Physical Education (PE) includes the development of knowledge and positive attitudes toward physical activity. Regular physical activity participation during childhood and adolescence has many beneficial effects on health. The purpose of the study was (a) to describe student physical activity level, lesson context and teacher behavior, (b) to determine the relationships among physical activity, lesson context and teacher behavior, (c) to investigate the differences among these variables in public and private schools. Nineteen PE teachers from public and private schools in Ankara participated to the study. For data collection, 6th, 7th and 8th, (n=144) grade elementary school students were observed systematically by using SOFIT during 36 lessons. inResults showed that students were spending little time in moderate to vigorous physical activity and they were generally standing or sitting in PE lesson. During the active time, they were generally practicing skill in both public and private schools. Teachers spent majority of lesson time on providing instruction for skill practice. However, teachers did not spend time on fitness knowledge and promotion of fitness in PE lessons. The findings of the study showed that there was a significant relationship between student activity level, lesson context and teacher behavior variables. PE teachers in public schools had higher scores of demonstration but teachers in private schools had higher scores of observation. In addition, there were no significant differences in lesson context variable between schools. Physical Education classes require active participation of students for skill and fitness development. However this study indicated that although students were practicing some forms of skills, there were not spending time on fitness development and fitness promotion during classes. Provision of in service training for teachers and revision in PE teachers' education curriculum might be needed to improve the health-related physical activity levels and knowledge of adults of future.