Relationship between psychological preparation, preoperative and postoperative anxiety, and coping strategies in children and adolescents undergoing surgery
Ameliyat olan çocuk ergenlerde psikolojik hazırlığın operasyon öncesi ve sonrası anksiyete ile başaçıkma üzerindeki etkisi
- Tez No: 140245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk ve ergenler, ameliyat, psikolojik hazırlık, operasyon öncesi ve sonrası anksiyete, operasyon öncesi tutumlar, operasyon sonrası tutumlar, sosyal destek, başaçıkma, Children and Adolescents, Surgery, Psychological Preparation, Preoperative and Postoperative Anxiety, Pre-operative Attitudes, Post operative Attitudes, Social Support, Coping IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikolojik hazırlığın, hastane ve sağlık çalışanlarına ilişkin tutumların, sosyal desteğin ve sosyodemografık değişkenlerin çocuk cerrahi servisinde ameliyat olan çocuk ve annelerinin ameliyat öncesi, müdahale sonrası ve ameliyat sonrası kaygı düzeylerine ve başetme yollarına etkilerinin incelenmesidir. Ayrıca, çocuk ve annenin kaygı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Örneklem grubu 60 çocuk ve 60 anneden oluşmaktadır. Katılımcılara Çocuklar için Durumluk Kaygı Ölçeği, Hastane ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Tutum Ölçeği, Sosyal DestekÖlçeği, Çocuklar için Başaçıkma Yolları Ölçeği ve anneler için Durumluk Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Varyans analizi sonuçlarına göre, müdahale gruplarının (bilgi verilen grup, anneyle birlikte bilgi verilen grup ve sadece görüşme yapılan grup) anksiyete puanlarında operasyon öncesinden müdahale sonrasına ve operasyon sonrasına doğru anlamlı bir azalma bulunmuştur. Ancak kontrol grubunda bir fark bulunmamıştır. Tek başına bilgi verilen, anneleriyle birlikte bilgi verilen çocuklar ile sadece görüşme yapılan çocukların müdahale sonrası anksiyete düzeyleri kontrol grubundaki çocuklardan anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Bilgi verilen grupta yer alan çocukların operasyon öncesinde operasyon sonrasına göre daha az olumlu tutumlara sahip oldukları bulunmuştur. Tek başına bilgi verilen ve anneleriyle birlikte bilgi verilen çocuklar sadece görüşme yapılan ve kontrol grubunda yer alan çocuklardan daha çok“olumlu başaçıkma”ve“suçluluk & kızgınlık”stratejilerini belirtmişlerdir. Ek olarak, kontrol grubundaki çocukların, diğer üç gruba göre“kaçınma”stratejisinde daha yüksek puana sahip oldukları bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlan ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study to examine the relationship between psychological preparation, attitudes toward hospital and health professionals, social support, ways of coping and sociodemographic variables with preoperative anxiety, post-intervention anxiety and post-operation anxiety in children anticipating an operation in child surgery clinic. In addition, the relationship between the anxiety level of child and anxiety level of mother was examined. The sample consisted of sixty children and their mothers. Data was collected utilizing the state form of the State-Trait Anxiety Inventory for iiiChildren (STAI-C), Attitudes Toward Hospital and Health Professionals Scale, Social Support Scale, KEDCOPE, and the state form of the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) for mothers. Results of variance analysis showed that there was a significant decrease in anxiety scores from pre-operation, post-intervention to post-operation periods in treatment groups (information/ information together with mother/ interview). However, no significant difference was found among the control group. Children who received information alone and children who were informed together with mothers and children who were merely interviewed were found to demonstrate lower levels of anxiety than children in control group in post-intervention period. Children in the pre-operation period, were found to have less positive attitude than post-operation period in information group. Children who received information alone or children informing together with mothers, reported using“positive coping”and“blame & anger”more than children in the mere interview and the control group. Also children in control group had significantly higher scores on“avoidance”subscale than other three treatment groups. The results were discussed within the context of relevant literature.