The Reliability and validity of the Turkish version of the service quality assessment scale
Hizmet kalitesi değerlendirme ölçeğinin Türkçe versiyonun güvenirliği ve geçerliği
  1. Tez No: 140246
  2. Yazar: BÜLENT GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenirlik, geçerlik, hizmet kalitesi, sağlık ve zindelik kulüpleri vı, Reliability, validity, service quality, health-fitness clubs IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz HİZMET KALİTESİ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİNİN TÜRCE VERSİYONUN GÜVENİRLİĞİ VE GEÇERLİĞİ Gürbüz, Bülent Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Settar Koçak Ağustos, 2003, 76 sayfa Bu çalışmanın amacı Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerliği ve güvenirliğini test etmektir. Çalışmaya sağlık ve zindelik kulüplerine üye olan 338 erkek (53.1%) ve 298 kadın (46.9%) katılmıştır. Sağlık ve zindelik kulüplerinde sunulan hizmet kalitesini ölçmek için geliştirilen ölçeğin faktör yapısını incelemede Doğrulayıcı Faktör Analizi (confirmatory factor analysis) yöntemi kullanılmıştır. Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeğinin 6 faktörlü modeli Maksimal Çıkarım İhtimali (maximum likelihood estimations) esas alınarak analiz edilmiştir. Modelin uyum indeksleri kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur: beklenen hizmet modeli için uyum indeksi değerleri Ortalama Hatalar Karakökü (Root Mean Square Error of Approximation) =.067, Standartlaştırılmış Ortalama Karekök (Standardized Root Mean Square Residual) =.056, ayrıca Karşılaştırmalı Uymaİndeksi (Comparative Fit Index), Adımsal Uyma İndeksi (Incremental Fit Index), ve Normlaştırılmamış Uyma İndeksi (Non-Normed Fit Index) =.95 olarak bulunmuştur. Algılanan hizmet modeli için Ortala Hatalar Karekökü =.059, Standartlaştınlmış Ortalama Karekök =.054, ayrıca Karşılaştırmalı Uyma İndeksi, Adımsal Uyma İndeksi, ve Normlaştırılmamış Uyma İndeksi için ise.96 değerleri bulunmuştur. Sonuç olarak, beklenen ve algılanan hizmet modelleri için elde edilen uyum indeksi değerleri kabul edilebilir düzeydedir ve algılanan hizmet modeli beklenen hizmet modeline göre biraz daha yüksek kabul edilebilirlik düzeyindedir. Beklenen ve algılanan hizmet modelleri için Bileşik Güvenirlik (Composite Reliability) ve Açıklanan Varyans (Variance Extracted) değerleri de hesaplanmıştır. Analiz sonuçları, hem beklenen (.74, 1.00) hem de algılanan hizmet (.73, 1.00) modelleri için tüm karışık güvenirlik değerlerinin.70' in üzerinde olduğunu göstermektedir. Çocuk bakımı boyutu dışında Açıklanan Varyans değerleri.50 standardı ile karşılaştırıldığında düşük olduğu bulunmuştur. Bu çalışma Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeğinin 6 faktörlü modeli ile sağlık ve zindelik kulüplerinin hizmet kalitesini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELIABILITY AND VALIDITY OF THE TURKISH VERSION OF THE SERVICE QUALITY ASSESSMENT SCALE Gürbüz, Bülent M.S., Department of Physical Education and Sport Supervisor: Assist. Prof. Dr. Settar Koçak August, 2003, 76 pages The purpose of this study was to test the reliability and validity of the Turkish version of the Service Quality Assessment Scale (SQAS). The participants of this study constituted of 338 male (53.1%) and 298 female (46.9%) health-fitness club's members. The Confirmatory Factor Analysis (CFA) was used to examine the factor structure of the SQAS instrument, which assess the service quality of health-fitness clubs. Six-factor model of SQAS was analyzed based on the Maximum Likelihood (ML) estimation method. The goodness-of-fit indices of the model were admissible: for the expectation model Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) was =.067, Standardized Root Mean Square Residual (SRMR) was =.056, and both the Comparative Fit Index (CFI), the Incremental Fit Index (M), besides the Non- Normed Fit Index (NNFI) was =.95. For the perception model RMSEA was =.059, iiiSRMR was =.054, and both the CFI, the M, as well as the NNFI was =.96. It was concluded that all of the goodness-of-fit indices of both the expectation and perception model were admissible, with the perception model slight better than the expectation model. The composite reliability and variance extracted was also calculated for expectation and perception model. Analysis indicated that CR values were all above.70 for both expectation model (.74 to 1.00) and perception model (.73 to 1.00). The variance extracted values with the exception of Child Care were comparatively lower than the.50 standard. The present study demonstrated that the SQAS with six-factor model appears to be a reliable and valid instrument to measure the service quality of health-fitness clubs.