The uncanny object: A Lacanian analysis of Xenophobia
Tekinsiz nesne: Zenofobinin Lacancı analizi
  1. Tez No: 140258
  2. Yazar: COŞKUN TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YEĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Fark, Lacan, Nesne, Özne, Psikanaliz, Tasarım, Zenofobi iv, Design, Difference, Lacan, Object, Psychoanalysis, Subject, Xenophobia iii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz TEKİNSİZ NESNE: ZENOFOBİNİN LACANCI ANALİZİ Taştan, Coşkun Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mesut Yeğen Aralık 2003, 145 sayfa Bu çalışma, genellikle 'yabancı insanlara karşı duyulan nefret' veya 'yabancı insan korkusu' gibi anlamlar verilen zenofobi kavramını, Lacancı Psikanalizin ana kavramlarıyla tanımlamayı amaçlamaktadır. Çalışma, 'yabancı düşmanlığını/korkusunu', Psikanalitik kuramda formüle edilen özne-nesne ilişkisine göndermeler yaparak işlemektedir. Psikanalitik kuramda ifade bulan özne-nesne sarmalı, 'polarizasyon', 'ilhak' ve 'ergonomi' gibi kavramlar yardımıyla özgün bir çerçeveye oturtulmaya çalışılmaktadır. Daha sonra, bu çerçeve ışığında, zenofobi kavramı yeniden tanımlanmaktadır. Analiz, hem xenofobi kavramının burada yapılan tanımını sınamak, hem de bu tanımın sınırlarını belirlemek/güçlendirmek amacıyla, üç tarihsel çizgi üzerinde odaklanmaktadır: Kapitalizm, endüstrileşme ve milliyetçilik. Sonuç olarak, hem yabancının hem de ona iliştirilen korkunın öznel alanda ikamet ettiği savı ortaya atılmaktadır. Buna paralel olarak, şöyle bir sav geliştirilmektedir: Zenofobi kaynağını korku/nefret nesnesinin 'birincil niteliklerinden' (xenophile) değil, öznelliğin en derin yörelerinden almaktadır. Dolayısıyla zenofobinin dışsal bir form değil, öznel bir hezeyan olduğu ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE UNCANNY OBJECT: A LACANIAN ANALYSIS OF XENOPHOBIA Taştan. Coşkun M. S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mesut Yeğen December 2003, 145 pages The study aims to define xenophobia, which is attached such meanings as 'hostility against foreign people' or 'fear of alien people', through the main concepts of Lacanian Psychoanalysis. The 'fear of/hostility against foreign people' is treated, in this study, by references to the subject-object relation formulated in Psychoanalysis. The study aims to give an original account of the spiral of subject-object through such concepts as 'polarization', 'annexation', and 'ergonomy'. Under the light of this account, an attempt follows to recast the term xenophobia. The analysis focuses on three main historical lines, to check the account of the term set down in the study, as well as to fortify and clarify its limits: Capitalism, industrialization and nationalism. As a conclusion, the study maintains that both xenos (stranger) and fear dwell within the subjective field. Accordingly, the study concludes that xenophobia originates not from the 'primary qualities' of the object of fear/hatred (xenophile), but from the deepest ranges of the subjectivity of fear/hatred (xenophobe). Hence, it is asserted that xenophobia is a subjective delirium, rather than an objective form