Power relations as the consequence and mimicry of British imperialism in Vikram Seth's a suitable boy
Vikram Seth'in Münasip bir Damat adlı romanında İngiliz emperyalizminin sonucu ve taklidi olarak güç ilişkileri
- Tez No: 140259
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik. Güç İlişkileri, Taklitçilik iv, Colonialism, Power Relations, Mimicry m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz V İKRAM SETH'İN MÜNASİP BİR DAMAT ADLI ROMANINDA İNGİLİZ EMPERYALİZMİNİN SONUCU VE TAKLİDİ OLARAK GÜÇ İLİŞKİLERİ Pekşen, Seda Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nursel İçöz Eylül 2003. 85 sayfa Bu çalışma romanda, roman karakterleri arasındaki güç ilişkileriyle Batı ve Üçüncü Dünya ülkeleri arasındaki güç ilişkilerinin yansıtılması yoluyla Hintlilerin batılılaşmasının işlenmesini incelemektedir. Hintliler öyle 'İnglizleşmişlerdir' ki içlerinden bazıları bağımsızlığın ardından İngiliz yöneticilerin yerini almışlardır. Romanda ebeveynler ve çocukları, büyükler ve küçükler, işverenler ve işçiler arasındaki ilişkiler sömürgeciyle sömürülenler arasındaki güç ilişkilerinin hemen hemen aynıdır. Bu ilişkiler İngiliz sömürgeciliğinin sonucu ve taklidi olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POWER RELATIONS AS THE CONSEQUENCE AND MIMICRY OF BRITISH IMPERIALISM IN VIKRAM SETH'S A SUITABLE BOY Pekşen, Seda M. A.. Department of English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Nursel İçöz September 2003. 85 pages This thesis analyzes the westernization of Indians as portrayed through the juxtaposition of the power relations between Western and Third world cultures, and the power relations between the characters of the novel. Indians had become so“Anglicized”that some of them took the place of the British rulers alter Independence. In the novel the relations between parents and children, elders and youngsters, employers and employees are seen to be quite similar to the power relations that exist between the colonizer and the colonized. In the thesis these relations will be analyzed as the result and mimicry of British colonialism.