The Mentalities of decline in the Spanish and Ottoman Empires
Osmanlı ve İspanyol imparatorluklarında gerileme zihniyeti
- Tez No: 140260
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, İspanyol İmparatorluğu, İktisadi Zihniyet, Osmanlı Ekonomisi, Osmanlı İktisadi Düşüncesi iv, Ottoman Empire, Spanish Empire, Economic Mentality, Ottoman Economy, Ottoman Economic Thought iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz OSMANLI VE İSPANYOL İMPARATORLUKLARINDA 'GERİLEME' ZİHNİYETİ Ağır, Seven Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yr. Doç. Dr. Onur Yıldırım Ağustos 2003, 70 sayfa Bu tez, Osmanlı tarih yazınında egemen olan gerileme-akıldışılık yaklaşımını farklı bir çerçeveden sorgulamayı amaçlamaktadır. Geleneksel tarih yazınında, Osmanlı gerilemesi olarak adlandırılan dönem Osmanlı toplumunda akılcı iktisadi davranışın doğasına elverişsiz bir düşünce yapısının varlığıyla açıklanmaktadır. Bu çalışmada karşılaştırmalı bir yöntem kullanılarak Osmanlı İmparatorluğu'nun geçirdiği dönüşüm için geleneksel olmayan bir açıklama sunulmak istenmektedir. Egemen görüş, Osmanlı-Batı karşıtlığından yola çıkarak Batı akılcılığı karşısında Osmanlı zihniyetinin kısırlığını vurgularken, bu çalışma kullandığı karşılaştırmalı yöntem ile Osmanlı ve İspanyol imparatorluklarının özgün dönüşümlerini aynı çerçeveye oturtabilmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MENTALITIES OF 'DECLINE' IN THE SPANISH AND OTTOMAN EMPIRES Ağır, Seven M. Sc, Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Onur Yıldırım August 2003, 70 pages This study is an attempt to challenge the conventional decline-irrationality literature in the Ottoman historiography. Conventional view presented a way of thinking that is unfavorable to the rational economic behavior as the explanatory factor for the so-called decline of Ottoman Empire. Using an explicitly comparative approach, main aim of the study is to account for the specific trajectory of the Ottoman transformation without recourse to the conventional view. Juxtaposing the Ottoman and Western experience, the traditional explanation runs through the specific trajectory of Ottoman transformation in terms of its mental inferiority with respect to the so-called Western rationale. In contradistinction, this study aims to demonstrate that the Ottoman and Spanish experiences can be analyzed within the same comparative framework without an eye to such factors as 'irrationality'.