Technology development centers in Turkey
Türkiye'de teknoloji geliştirme merkezleri
- Tez No: 140261
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknoparklar, Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER), Bilim ve teknoloji politikası iv, Science parks, Technology business incubators, Technology policy iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz TÜRKİYE' DE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZLERİ Akçomak, İ. Semih Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz July 2003, 85 sayfa Bu araştırmanın amacı, Türkiye'deki teknoparkların ve KOSGEB bünyesinde faaliyet gösteren teknoloji geliştirme merkezlerinin (TEKMER), teknoloji-yoğun yeni firmaların kuruluş ve gelişimine etkilerini incelemektir. Bu çalışma kapsamında teknoloji geliştirme merkezlerinde faaliyette bulunan işletmelerle teknoloji geliştirme merkezleri dışında faaliyette bulunan işletmeler arasındaki farklılıklar ve benzerlikler çeşitli boyutlarda incelenecektir. Bu bağlamda yuzyuze gorusme metodu ile uygulanan anketler yolu ile 48 TEKMER ici ve 41 TEKMER dişi firma hakkinda bilgi toplanmistir. Veri seti ayni zamanda 79 TEKMER ici firma kurucusu ve 61 TEKMER dişi firma kurucusu hakkinda bilgi de içermektedir. Edinilen bulgular ışığında TEKMER 'in yeni firmaların kuruluş ve gelişimine olumlu etkileri tespit edilmiştir. TEKMER firmalarının, bu merkezlerin dışındaki firmalara oranla ekonomik performanslarının daha iyi olduğu görülmüş ancak aynı şey teknolojik performans konusunda gözlemlenmemiştir. TEKMER firmalarının kurucularının eğitim ve iş deneyimi açısından daha deneyimli olduğu konusundaki görüş tam anlamıyla doğrulanamamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGY DEVELOPMENT CENTERS IN TURKEY Akçomak, İ. Semih M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz July 2003, 85 pages It is widely accepted that small and new firms are important in creating income and employment. Their flexible structure enables them to adapt quickly to changes in economic environment and technology. The main purpose of this thesis is to evaluate whether the Technology Development Centers (TEKMERs) established by the Small and Medium Size Industry Development Organization (KOSGEB) in Turkey encourage new firm creation in high-technology sectors and boost the performance of small and new firms both in terms of economic and technological aspects. Information on 48 on- and 41 off-incubator firms is gathered through face-to-face interviews to compare and contrast those that benefit from incubators with those that do not. The data set also covers information on 79 on- and 61 off-incubator founders. Our findings indicate that TEKMERs are important in supporting start-ups in their vulnerable stages and help them to survive. There are profound differences between on- and off-incubator firms regarding their economic performance, highly in favor of on-incubator firms, but the same cannot be put forward concerning technological performance. The claim that the founders of on- incubator firms are more educated is not supported by the data.