The Relationship between religiosity and crime: A case study on university students in Turkey
Dindarlık suç ilişkisi: Türkiye'deki üniversite öğrencileri üzerine bir örnek olay çalışması
  1. Tez No: 140262
  2. Yazar: TACETTİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Suç, Sosyal Kontrol, Dinin Fonksiyonları vı, Religion, Religiosity, Functions of religion, Crime, Social control IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz DİNDARLIK SUÇ İLİŞKİSİ: TÜRKİYEDEKİ ÜNÜVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI Güneş, Tacettin Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan Mutlu Ekim 2003, 207 sayfa Bu çalışma dindarlık suç ilişkisinin analizi yoluyla dinin sosyal kontrol fonksiyonlarının araştırıldığı bir çalışmadır. Çalışma ile dindarlık ve suç ilişkisi analiz edilerek toplumların temel suç önleme faktörlerini oluşturan formal ve informal sosyal kontrol mekanizmaları üzerindeki dinin sosyal kontrol fonksiyonunun ortaya çıkarılması hedeflemektedir. Bir değerler bütünü olarak din, üyelerinin dinin kurallarına uymalarını sağlayarak toplumda bir sosyal kontrol mekanizması oluşturur. Dindarlık, dinin kurallarına uymayı ifade ettiğinden dini kurallar ile toplumda sosyal kontrol mekanizması oluşturan diğer sosyal ve formal kurallar arasındaki örtüşme, dindarlığın sosyal kontrol mekanizmaları arasında nasıl bir yeri olabileceğini gösterir.Din, dindarlık, formal ve informal kontrol mekanizmaları, dinin bu mekanizmalarla ilişkisi, suç, suçun sebepleri, dinin bireyler için suçu önleme fonksiyonları ve dindarlığın suç işlemeye etkileri v.s. dindarlık ve suç ilişkisi başlığı altında incelenmiştir. Böylece bu çalışma Türkiye'deki 435 üniversite öğrencisinden toplanan verilerle birlikte yukarıda bahsi geçen kavramlar ve diğer ilgili konuların ele alınmasıyla, dinin suç üzerindeki sosyal kontrol fonksiyonlarını ortaya çıkarmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN RELIGIOSITY AND CRIME: A CASE STUDY ON UNİVERSİTY STUDENTS IN TURKEY Güneş, Tacettin Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Kayhan Mutlu October 2003, 207 pages This is a study on social control functions of religion through analyzing the relationship between religiosity and crime. It aims to examine the relationship between religiosity and crime by examining the 'social control functions' of religion on formal and informal social control mechanisms that constitute main crime prevention factors of societies. As a set of values, religion has a social control function that constitutes a pressure to make members of a religion behave in accordance with the rules of that religion. By examining the extent of the correspondence between these religious rules and other social and formal rules we can see how religiosity could be a part of the social control mechanism, since religiosity means behaving according to religious rules. iiiReligion, religiosity, formal and informal control mechanisms, the effects of religion on these mechanisms, crime, reasons of crime, crime prevention functions of religion for individuals, and effects of religiosity on crime commitments est. have been examined under the title of the relationship between religiosity and crime. Thus this study aims to find out social control functions of religion on crime through examining all these concepts and other related items by gathering data from 435 university students from Turkey.