Demand systems for agricultural products in the OECD countries
OECD ülkeleri tarım ürünleri için talep sistemleri
  1. Tez No: 140267
  2. Yazar: ERKAN ERDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Taran, Talep Sistemleri, Rotterdam Modeli, AİDS, CBS Modeli, SUR Yöntemi, OECD Ülkeleri. IV, Agriculture, Demand Systems, Rotterdam Model, AIDS, CBS Model, SUR method, OECD Countries. iii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
oz OECD ÜLKELERİ TARIM ÜRÜNLERİ İÇİN TALEP SİSTEMLERİ Erdil, Erkan Doktora, İktisat Bölümü Danışman: Prof.Dr. Erol Çakmak Ocak 2003, 268 sayfa Talep denklemlerinin tahmini istatistiksel ve ekonometrik tekniklerin iktisadi veri için kullanımının ilk örneklerin biridir. Talep denklemlerinin tahmininde iki farklı yaklaşımdan söz edilebilir. İlk yaklaşım belli malların tek bir piyasadaki özellikleri üzerine yoğunlaşmaktadır. İkinci yaklaşımsa tüketiciler tarafından salın alman her bir mal grubu için tanımlanmış talep denklemlerini içeren sistemlerin eş anlı tahmini ile ilgilenmektedir. Farklı mallara olan talep davranışındaki karşılıklı ilişki nedeniyle talep denklemleri sisteminin tahmin edilmesi sistem içindeki her bir denklemin denklemleri tek basma tahmin etmekten daha iyi tahminler verebileceği en azından prensip olarak geçerlidir. Bu çalışma OECD ülkeleri tarım ürünleri için talep sistemlerinin tahmin edilmesine yöneliktir. Rotterdam Modeli, İdeale Yalan Talep Sistemi (AİDS) ve CBS adıyla anılan üç temsili talep sistemi ve uzantıları kullanılmıştır. Bu modeller Görünüşte İlişkisiz Regresyon (SUR) yöntemi ile tahmin edilmiştir. Talep sistemlerini tahmin etmek için kullanılan yöntemler OECD ülkeleri tarım ürünleri için anlamlı ampirik düzenlilikler ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın temel katkısı model seçimi için bir yöntem önermesidir. Bu yöntem de AIDS ve CBS modellerinin Rotterdam modeline göre üstünlükleri olduğunu belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEMAND SYSTEMS FOR AGRICULTURAL PRODUCTS IN THE OECD COUNTRIES Erdil, Erkan Ph.D., Department of Economics Supervisor: Prof.Dr. Erol Çakmak January 2003, 268 pages The estimation of demand equations provides the earliest example of the use of statistical and econometric techniques on economic data. It is possible to identify two distinct approaches to the estimation of demand equations. The first and original approach concentrated on the demand for particular goods by paying attention to any special characteristics of the single market involved. The second approach involved simultaneous estimation of complete systems containing the demand equations for every commodity group purchased by consumers. The estimation of a complete system of demand equations in principle enables us to obtain better estimates of each equation in the system than the first approach because of interaction in the demand behavior of different commodities. This study is directed towards the estimation of demand systems for agricultural products in the OECD countries. Three representatives demand systems with their extensions, namely the Rotterdam Model, An Almost Ideal Demand System (AIDS), and CBS model are used. These models are estimated by Seemingly Unrelated Regression (SUR) method. The procedures to estimate demand systems suggest significant empirical regularities for agricultural products in the OECD countries. The main contribution of this study is its procedure for model selection. This procedure implies the superiority of AIDS and CBS models over the Rotterdam model.