Exchange rate pass-through to domestic prices in Turkish economy
Türkiye ekonomisinde döviz kurlarının fiyatlara yansıması
  1. Tez No: 140266
  2. Yazar: KORAY ALPER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Döviz Kuru, Türkiye IV, Exchange Rate Pass-Through, Inflation m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DÖVİZ KURLARININ FİYATLARA YANSIMASI Alper, Koray Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Esma Gaygısız Eylül 2003, 64 sayfa Bu çalışmada, Türkiye ekonomisinde döviz kuru değişimlerinin yurt içi enflasyona yansıma derecesindeki gelişim ve bu ilişkiyi belirleyen etkenler incelenmiştir. Analizler, 1987-2003 dönemini kapsamaktadır. Analizlerde tek denklemli“Hata Düzeltme Modelleri”kullanılmaktadır. Tahmin sonuçlan, diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kur değişimlerinin yurtiçi fiyatlara yansıma derecesinin yüksek olduğunu ve bu sürecin de oldukça hızlı tamamlandığını göstermektedir. İncelemeler ayrıca, yüksek yansıma derecesine yol açan temel etkenlerin geçmiş döviz kuru krizleri ve ekonominin yüksek seviyedeki dışa açıklığı olduğunu göstermektedir. Sayılan etkenler ekonomik birimlerin endeksleme davranışı için gerekli zemini hazırlamaktadır. Bahsedilen etkenler kur fiyat ilişkisinin temel belirleyicileri olmakla birlikte kur değişimlerindeki oynaklık ve kalıcılık unsurlarının da bu ilişkinin kısa dönemdeki dinamiklerini önemli ölçüde etkileyebildiği bulgulanmıştır. Sonuçlar, kurların yurtiçi fiyatlara yansıma derecesinin kurdaki hareketlerin niteliğine bağlı olarak düşebilse de uzun dönemde düşük ve kalıcı bir enflasyonu sağlayabilmek için kur fiyat ilişkisinin belirleyen temel etkenlerin değişmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXCHANGE RATE PASS-THROUGH TO DOMESTIC PRICES IN TURKISH ECONOMY Alper, Koray MS., Department of Economics Supervisor: Assis. Prof. Dr. Esma Gaygısız September 2003, 64 pages In this study, determinants and the evolution of the exchange rate pass- through to domestic inflation in the Turkish economy is analyzed. The analyses cover the 1987-2003 period. In the analyses, single equation“Error Correction Models”are used to estimate the exchange rate pass-through. Estimation results suggest that alike other emerging countries, the degree of exchange rate pass- through to domestic prices is high and the pass-through is completed in a very short time span. Estimations results also indicates that the main factors to account for high pass-through are the past currency crises and the high degree of openness of the economy. These factors create the ground for the indexation behavior of agents. Although, above-mentioned factors are the main determinants of the degree of exchange rate pass-through, the persistency and the volatility of exchange rates can significantly affect the short run dynamics of the pass-through. The results imply that even if the pass-through slows down due to the changing pattern of exchange rates, to achieve the low and stable inflation in the long run, fundamental factors that exacerbate the link between exchange rates and prices should change.