The Dimensions of perfectionism and their relations to helpless explanatory style
Mükemmelliyetçilik boyutlarının çaresizliğe özgü açıklama biçimi ile ilişkileri
  1. Tez No: 140268
  2. Yazar: ZEYNEP EDA SUN SELIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Öğrenilmiş Çaresizlik, Çaresizliğe özgü Açıklama Biçimi ?“3 u”. VI, Perfectionism, Learned Helplessness, Helpless Explanatory Style IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz MÜKEMMELLİYETÇİLİK BOYUTLARININ ÇARESİZLİĞE ÖZGÜ AÇIKLAMA BİÇİMİ İLE İLİŞKİLERİ Sun Selışık, Zeynep Eda Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın Temmuz, 2003, 89 sayfa Bu çalışma, bir Türk üniversite örnekleminde, mükemmeliyetçilik ve çaresizliğe özgü yükleme biçimi arasındaki ilişkinin cinsiyete bağlı olarak değişip değişmediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin 35 bölümünde öğrenim görmekte olan 331 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak üzere daha önce Türkçe'ye uyarlanan Çok Boyutlu Mükemmelliyetçilik ölçeği (ÇBMÖ, Oral, 1999) ve Depresif Açıklama Biçimi Ölçeği (DABÖ, Aydın, 1988a) kullanılmıştır. Çoklu Varyans Analizi öncesinde, öğrencilerin mükemmeliyetçiliğin boyutlarını algılayışlarını belirlemek için ÇBMÖ üzerinde faktör analizi işlemi uygulanmıştır. Mükemmelliyetçilik ve çaresizliğe özgü açıklama biçimi arasında bir bağlantı olup olmadığı, varsa bu bağlantınıncinsiyete bağlı olarak değişip değişmediği ise Çoklu Varyans Analizi ile incelenmiştir. Faktör analizi sonucu, kendine yönelik, başkalarınca belirlenen, başkalarına yönelik mükemmelliyetçilik, ve mükemmeHiyetçilik beklentisi olmak üzere kuramsal olarak anlamlı dört faktörün varlığını göstermiştir. Çoklu Varyans Analizi sonuçları mükemmelliyetçilik ve çaresizliğe özgü açıklama biçimi arasında cinsiyete gore anlamlı bir ilişkinin bulunmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DIMENSIONS OF PERFECTIONISM AND THEIR RELATIONS TO HELPLESS EXPLANATORY STYLE Sun Selışık, Zeynep Eda M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül Aydın July, 2003, 89 pages This study aimed at examining the association between perfectionism and helpless explanatory style as a function of gender in a Turkish university sample. The sample consisted of 331 undergraduate students from 35 departments of Middle East Technical University. Turkish version of Multidimensional Perfectionism Scale (MPS, Oral, 1999) and Depressive Attribution Style Questionnaire (DASQ, Aydın, 1988a) were used to collect data. Factor analysis was employed to the MPS scores to investigate the dimensions of perfectionism as perceived by the participants. MANOVA was conducted to examine a possible relationship between perfectionism and helpless explanatory style as a function of gender. Results of the factor analysis revealed four factors, termed self-oriented, socially prescribed, other-oriented perfectionism, and perfectionist iiiexpectations. With regard to the results of the MANOVA no significant associations emerged between perfectionism and helpless explanatory style as a function of gender.