Social distinction and symbolic boundaries in a globalized context: Leisure spaces in İstanbul
Kürsel bağlamda sosyal mesafe ve sembolik sınırlar: İstanbul'da boş zaman mekanları
  1. Tez No: 140282
  2. Yazar: DİLBER CEREN LORTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, boş zaman, tüketim, uzam, mekan, sosyal kimlik, sembolik sınır, sosyal mesafe, moda, yaşam tarzı. ii, globalization, leisure, consumption, space, place, social identity, symbolic boundary, social distinction, fashion, lifestyle
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz Küresel Bağlamda Sosyal Mesafe ve Sembolik Sınırlar: istanbul'da Boş Zaman Mekanları Lortoğlu, Dilber Ceren Yüksek Lisans, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Meyda Yeğenoglu Mutman Aralık 2003, 132 sayfa Bu çalışma toplumda sosyal mesafe ve sembolik sınırları güçlendiren koşullar ve süreçler üzerine odaklanmıştır. Bu süreçlerin koşullarını tümüyle kavrayabilmek için sadece gündelik hayatımızdaki görünürlüklerine bakmak yeterli değildir. Bu nedenle öncelikle mesele genel bir bakışla küreselleşme bağlamında değerlendirilmiştir. Sosyal mesafelerin ve sembolik sınırların inşasını güçlendiren pek çok araç olmasına karşın bu çalışmada sadece üç tanesi ele alınmıştır: boş zaman, tüketim ve uzam. Bunlar arasındaki ilişki ve sosyal mesafenin açığa çıkarılması amacıyla İstanbul'da iki farklı mekan incelenmiştir: Laila ve Kaktüs.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Social Distinction and Symbolic Boundaries in a Globalized Context: Leisure Spaces in Istanbul Lortoğlu, Dilber Ceren M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meyda Yeğenoglu Mutman December 2003, 132 pages This study focuses on the conditions and processes that strengthen social distinctions and symbolic boundaries in society. In order to fully grasp the conditions of these processes, it is not sufficient to simply study them as they are carried out on a daily basis. Therefore in this study firstly a general overview of the matter evaluated in the context of globalization. Although a variety of means are at work in constructing social distinctions and symbolic boundaries, in this study three of them have been taken up: leisure, consumption and space. In order to reveal the relationship between them and social distinctions, it examines two different leisure spaces: Laila and Kaktüs.