Iran's relationship with the united states and Western Europe between 1997-2001
İran'ın 1997-2001 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa ile ilişkileri
  1. Tez No: 140283
  2. Yazar: AYŞE ÖMÜR BOSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran İslam Cumhuriyeti'nin Dış Politikası, 1997 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Muhammed Hatemi, İran ve Batı Avrupa, İran ve Amerika Birleşik Devletleri. vı, Foreign Policy of the Islamic Republic of Iran, 1997 Presidental Elections of Iran, Mohammad Khatami, Iran and Western Europe, Iran and the United States. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz İRAN'IN 1997-2001 YILLARI ARASINDA AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE BATI AVRUPA İLE İLİŞKİLERİ Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha Benli Altunışık Ocak 2003, 137 sayfa Bu tezin amacı 1997-2001 yıllan arasında İran'ın Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa ile ilişkilerini incelemektir. Buna göre, tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde İran İslam Cumhuriyeti 'nin dış politikasının tarihsel geçmişi özetlenmiştir. Bu bağlamda 1979 İslam Devrimi, devrimin dış politikaya etkileri ve İran'ın batı ile ilişkileri incelenmektedir. İslam Devrimi'nden sonra İran'ın Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkiler ideolojik ve politik nedenler dolayısıyla zarar görmüştür. Ancak Batı Avrupa ile ilişkileri İslam devriminden sonra karşılıklı ekonomik çıkarlarlar sonucu yapıcı olmuştur. Tezin bu kısmında İran'ın Batı ya yönelik ikili politikası da incelenmektedir. İkinci bölümde İran'daki 1997 seçimlerinin Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Bu bölümde ayrıca MuhammedHatemi'nin dış politika söylemine ve batılı ülkelerin olumlu tepkilerine de değinilmektedir. Üçüncü bölümde Hatemi'nin birinci başkanlık döneminde İran'ın Batı Avrupa ve İran'ın Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkileri incelenmektedir. Devrimden yirmi yıl sonra Muhammed Hatemi'nin seçilmesiyle İran dış dünyaya açılmaya başlamıştır. Bu kısımda ilişkilerde bu dönemde neyin yeni olduğu tartışılmaktadır. Sonuç olarak, bu tez reformcuların 1997 zaferinin bir sonucu olarak İran'ın devrimci dış politikasının ve bu çerçevede İran'ın uluslararası imajının değiştiğim ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IRAN'S RELATIONS WITH THE UNITED STATES AND WESTERN EUROPE BETWEEN 1997-2001 Bostan, Ayşe Ömür M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Meliha Benli Altunışık January 2003, 137 pages The objective of this thesis is to analyse Iran's relations with the United States and Western Europe between 1997 and 2001. Accordingly, the thesis consists of three main parts. In the first part of the study, a historical background of the foreign policy of Islamic Republic of Iran is outlined. In this context 1979 Islamic Revolution, impacts of the Revolution on the foreign policy and Iran's relations with the West are examined. After the Islamic Revolution, relations with the United States have deteriored because of ideological and political reasons. However, Iran's Relations with Western Europe have always been constructive as a result of mutual economic interests. In this part of the thesis Iran's different policies toward the“West”are also examined. In the second part, the impacts of iiithe 1997 presidential elections in Iran on the United States and Western Europe are discussed. In this part, foreign policy discourse of Mohammad Khatami and positive reactions of the Western countries is also elaborated. In the third part, relations between Iran and the United States and relations between Iran and Western Europe are examined. After twenty years of the Revolution, with the election of Mohammad Khatami Iran started to open to the rest of the world. In this part, what the new is in the relations is discussed. As a conclusion this thesis asserts that as a result of moderate victory of 1997 Iran's revolutionary foreign policy discourse and within this context Iran's international image changed.