Social market economy: An inquiry into the theoretical bases of German model of capitalism
Sosyal piyasa ekonomisi: Alman kapitalizm modelinin teorik temelleri üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 140291
  2. Yazar: UMUT DEVRİM ÖZBİDECİLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ordoliberalizm, Sosyal Piyasa Ekonomisi, Alman Kapitalizm Modeli iv, Ordoliberalism, Social Market Economy, German Model of Capitalism 111
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz SOSYAL PİYASA EKONOMİSİ: ALMAN KAPİTALİZM MODELİ'NİN TEORİK TEMELLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Özbideciler, Umut Devrim Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Galip Yalman Eylül 2003, 136 sayfa Bu çalışmada, İkinci Dünya Savaşı sonrası Federal Almanya'nın ekonomik düzeninin oluşumunu etkileyen Sosyal Piyasa Ekonomisi düşüncesi incelenecektir. Bu inceleme, iki savaş arası dönemde ortaya çıkan ve Sosyal Piyasa Ekonomisi düşüncesinin oluşumunu etkileyen Ordoliberalizm Ekonomi Okulu'nu da kapsayacaktır. Savaş sonrası dönemde bazı politikacılar ve teorisyenler de bu teorik çerçevenin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Bu teorik çerçeve içinde, savaş sonrası dönemin ekonomi politikaları ve gelişmeleri betimlenecek ve yeni kurulan ekonomik düzen Sosyal Piyasa Ekonomisi programının idealleriyle karşılaştırılacaktır. Bu bağlamda, Sosyal Piyasa Ekonomisi kavramının kökenlerinin incelenmesi, I960' lardan itibaren özellikle devletin rolünde ve sosyal düzenlemelerde gözlenen değişimler ışığında, bu kavramın Almanya'ya özgü bir kapitalizm modeli oluşturulmasına olan etkisini ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIAL-MARKET ECONOMY: AN INQUIRY INTO THE THEORETICAL BASES OF GERMAN MODEL OF CAPITALISM Özbideciler, Umut Devrim M.S., Department of European Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip Yalman September 2003, 136 pages In this study, the concept of 'Social Market Economy' which was the leading idea in the post-Second World War economic order of Germany will be analysed. This analysis will also take into consideration the Economic School of Ordoliberalism which emerged in the inter- war period and greatly influenced the construction of the idea of 'Social Market Economy' with its theoretical principles. Some politicians and theoreticians in the post-war period also contributed to the development of the concept. Within this theoretical framework, the post-war economic policies and developments will be surveyed and the newly established economic order will be compared with the ideals of Social Market Economy theoretical programme. In particular, the impact of the Social Market Economy upon the evolution of German Model of Capitalism will be explored by taking into account the significant changes in the role of the state in the economy and the conduct of relations between the social partners especially since the 1960's.