The European Union: An international political actor in the making
Uluslararası politik bir aktör olma yolunda Avrupa Birliği
- Tez No: 140290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Uluslararası Aktörlük, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Ortak Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, vrs\, European Union, International Actomess, Common Foreign and Security Policy, Common European Security and Defence Policy (CESDP), Euro-Mediterranean Partnership IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
öz ULUSLARARASI POLİTİK BİR AKTÖR OLMA YOLUNDA AVRUPA BİRLİĞİ UZGÖREN, Elif Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Sevilay Kahraman Ortak Tez Yöneticisi: Prof Dr. Atik Eralp Haziran 2003, 171 sayfa Bu çalışma, Ortak Dış ve Güvenlik Politikasına (ODGP) odaklanarak Avrupa Birliği' nin (AB) uluslararası politik bir aktör olma sürecini incelemektedir. Soğuk Savaş sırasında ekonomik ve sivil bir güç olan Avrupa Topluluğu, politik anlamda zayıf kalmış olmasıyla eleştirilmekteydi Soğuk Savaş'ın sona ermesi üye ülkeler açısından o zamana kadar ağırlıkla ekonomik bazda gelişen Avrupa Entegrasyonunu yeniden şekillendirmek için bir fırsat oluşturmaktaydı. Üye ülkeler yeni kurulan AB içinde ikinci ayak olan ODGP'yi tasarlamak suretiyle bu yeni oluşum karşısındaki tepkilerini gösterdiler. Ancak AB 'nin uluslararası politik bir aktör olmasını sağlayacak olan ODGP'de bazı önemli engellerin mevcut olması dolayısıyla uluslarası politik aktörlük sorunluydu. Soğuk Savaş sonrasındaüye ülkeler her fırsatta uluslararası bir aktör olma yolunda iddialı açıklamalarda bulundular. Bu tezin amacı üye ülkelerin uluslararası politik bir aktör olma amacıyla ODGP'yi yeterli araçlarla, mekanizmalarla, uluslarüstü kurumlara yeterli derecede yetki devri yoluyla ve gerekli politik irade ile destekleyip desteklenmediğini test etmektir. Tezin tamamlayıcı bir amacı AB'nin Akdeniz'de Avrupa-Akdeniz Ortaklığı ile uluslararası bir aktör olup olmadığım analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EUROPEAN UNION: AN INTERNATIONAL POLITICAL ACTOR IN THE MAKING UZGÖREN, Elif M.Sc, Centre for European Studies Supervisor: Assist. Prof. Sevilay Kahraman Co-Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp June 2003, 171 pages This thesis analyzes the international political actorness of the Union with an emphasis on Common Foreign and Security Policy (CFSP) to generate the international political actor capability on behalf of the Union. The European Community (EC) was an economic and a civilian power during the Cold War and was criticized as an economic giant but a political pygmy. The end of Cold War was both a challenge and an opportunity for the member states to reshape their consolidated form of integration and to politicize the economic actorness of the Union. Yet, the response came with the creation of CFSP as the second pillar in the newly established European Union (EU) to turn the presence and economic actorness of the Union to generate political actor capability. Yet, the CFSP has iiicrucial obstacles to generate the necessary international political actor capability on behalf of the Union. The objective of this thesis is to test whether the member states could devise the CFSP with the necessary instruments and mechanisms; whether they could delegate adequate competence to supranational institutions and whether the process should be underpinned with the necessary political will to generate the international political actor capability on behalf of the Union. A complementary aim of the thesis is to test whether the Union could become an international actor in the Mediterranean with the Euro-Mediterranean Partnership.