Corruption-a game theoretical analysis
Yolsuzluk-bir oyun teorisi analizi
  1. Tez No: 140306
  2. Yazar: GÜZİN BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Aracılar, Oyun Teorisi vı, Corruption, Intermediaries, Game Theory IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz YOLSUZLUK-BIR OYUN TEORİSİ ANALİZİ Bayar, Güzin Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hakan Ercan Haziran, 2003, 118 sayfa Yolsuzluk, önemli bir sosyal ve ahlaki sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yolsuzlukla mücadele toplumun normlarında, değerlerinde ve davranış kalıplarında değişiklik yapılmasını gerektirir. Bu, genellikle uzun ve zor bir süreçtir. Toplumun derinliklerindeki değer yargılarının değiştirilmesi onlarca yıl alabilir. Diğer taraftan, kurumlaraı güdülenme yapısı değiştirilerek yolsuzlukla mücadele edilebilir. Sorunun derinliklerindeki sebepler dikkatle incelenirse, en fırsatçı, çıkarcı insanların bile yolsuzluk yapmayı karlı bulmayacakları yeni bir yönetim sistemi kurulabilir.Bu tezdeki amaç, oyun teorisi modelleri kullanarak yolsuzluk için uygun bir ortam hazırlayan sistemin niteliklerini incelemek ve yolsuz işlemleri kolaylaştıran faktörleri belirlemektir. İlk iki model, yolsuzluğu rüşveti veren ve alan arasında bir çeşit ticari anlaşma olarak incelemektedir. Modeller, tarafların çıkarlarım azamileştirme davranışlarının aracılar kurumunun doğmasına yol açtığını göstermektedir. Bu kurum, bürokratlarla daha uzun süreli ve güvene dayanan ilişkiler kurarak tarafların (rüşveti alan ve veren) birbirlerini tam olarak tanımıyor ve güvenemiyor olmasından kaynaklanan yakalanma riskini azaltıcı rol oynamaktadır. Dolayısıyla aracılar yolsuzluk anlaşmalanndaki riski azaltarak taraflara hizmet etmekte, karşılığında da komisyon alarak çıkar sağlamaktadır. Üçüncü model değişik bir yolsuzluk türünü incelemektedir. Modelde, (sahte) bir aracının, bürokratların verdiği kamu hizmetinin kabulünde veya hızında etkisi varmış gibi davranarak çıkar elde etmesi durumu incelenmektedir. Model, bu tip bir aldatma sürecine imkan veren ortamın özelliklerini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRUPTION-A GAME THEORETICAL ANALYSIS Bayar, Güzin Ph. D., Department of Economics Supervisor : Doç. Dr. Hakan Ercan June, 2003, 118 pages Corruption is an important social and ethical problem; fight with it requires changes in values, norms and behavioral patterns of the society. This is usually a long and difficult process. Decades should pass to change deep values of a society. In the mean time, it is possible to combat corruption by changing incentive structures in the economy. If deep causes of the problem are analyzed carefully, a new system of governance can be established, such that, even most opportunist individuals do not find getting involved in corrupt practices profitable. mAim of this thesis is to examine characteristics of the system providing a fertile environment for corruption and to figure out factors stimulating corrupt transactions using game theoretical models. The first two models examine corruption as a kind of transaction between the briber and the bribee. In the models, it is shown that intermediaries sector occur from the profit maximization behavior of agents. This sector, by establishing long term, trust based relationships with bureaucrats, decreases risks occurring from the fact that the two parties involved in a corrupt transaction do not know each other perfectly. This sector, by reducing the likelihood of detection, serves corrupt transactions, and in return for the service it provided, takes commission, so gets benefit. Third model examines a strange type of corruption, a case of (spurious) middlemen obtaining bribe from the public service bureaucrats give, by pretending that he has influence on the acceptance or speed of it. The model tries to detect the characteristics of the environment making such a deception process persistent.