The analyses of secondary education institutions student selection and placement tests verbal section whith respect to item response theory models
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sözel bölümünün Madde Tepki Kuramı modellerine göre analizi
- Tez No: 140307
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Madde Tepki Kuramı, bir, iki, üç parametreli modeller, Item Response Theory, one, two- and three-parameter models
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Madde Tepki Kuramı kullanılarak Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Sözel Bölümünün (Türkçe ve Sosyal Bilgiler) analiz edilmesidir. 2001 yılı Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumlan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınav sonuçları veri olarak kullanılmıştır. Örneklem 2693 (% 48.2) erkek ve 2892 (%51.8) kız öğrenciden oluşmaktadır. İlk olarak, MTK modellerinin sayıltılannın karşılanıp karşılanmadığı araştırılmıştır. Sonra, testi alan farklı gruplardan elde edilen madde parametreleri ile farklı madde gruplarından elde edilen yetenek parametreleri her bir alt test için karşılaştırılmıştır. Son olarak, khi-kare istatistiği kullanılarak,gözlenen ve kuramsal dağılım her bir alt testte incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlan, bir parametreli modelin eşit madde ayıncılık indeksleri sayıltısının alt testler tarafından karşılanmadığını göstermiştir. Türkçe alt testi hız testi olarak görünmemektedir. Türkçe alt testinde İM parametreli modelin madde ayıncılık parametreleri yüksek-düşük yetenek grubunda değişmez özelliktedir. Türkçe alt testinde üç parametreli modelde yüksek-düşük yetenek grubunda madde ayıncılık parametreleri ve pseudo şans parametreleri iki ayn grupta da değişmez özellikte değildir. Sosyal Bilimler alt testinde, madde zorluk parametreleri bir, iki ve üç parametreli modellerin hepsinde yüksek değişmezlik göstermiştir. Aynca, üç parametreli modelin pseudo şans parametre ölçüleri de Türkçe alt testinden farklı olarak değişmezlik göstermiştir. Türkçe ve Sosyal Bilgiler alt testlerinde üç parametreli modelin yetenek ölçüleri, bir ve iki parametreli modellerden daha değişmezdir. Khi-kare istatistiği sonuçlan, bir parametreli modelin Orta Öğretim Kurumlan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına uyumunun iki ve üç parametreli modellere gore daha iyi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the Verbal Section (Turkish and Social Sciences subtests) of MONE- Secondary Education Institutions Student Selection and Placement Exam by using Item Response Theory. The results of the MONE- Secondary Education Institutions Student Selection and Placement Exam, which was administered in 2001, were used as the data in the study. The sample included 5585 examinees composed of 2693 (48.2%) male and 2892 (51.8%) female examinees. First of all, whether the assumptions of IRT models were met, was investigated. Then, the item parameter estimates across different groups of examinees and ability parameter estimates across different sets of items were wcompared in each subtest in order to examine the invariance of item and ability parameter estimates. Lastly, by using chi square statistics the observed and theoretical distribution on each subtest were reviewed. The results of the study indicated that, equality of item discrimination assumption of the one-parameter model was not met by the subtests. The Turkish subtest was a non-speeded test. The two-parameter model item discrimination estimates for high ability vs. low ability group were invariant in the Turkish subtest. The discrimination parameter estimates in the high ability vs. low ability groups and pseudo-chance level parameter estimates for the three-parameter model across two different groups were not invariant in the Turkish subtest. In the Social Sciences subtest, the item difficulty parameter estimates of both one-, two- and three-parameter models were highly invariant. Moreover, the three-parameter pseudo-chance level parameter estimates of Social Sciences subtest were invariant for the two different groups in contrast to Turkish subtest. The three-parameter ability parameter estimates were slightly more invariant than the one- and two-parameter models both in Turkish and Social Sciences Subtests. Chi square statistics results indicated that the fit of the one-parameter model to the Secondary Education Institutions Student Selection and Placement Exam was better than the two- and three-parameter models.