An Analysis of stock splits in the İstanbul stock exchange
İstanbul menkul kıymetler borsasında hisse bölümlerinin bir analizi
- Tez No: 140319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZA RHOADES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse Bölünmesi, Likidite, İşlem Aralığı Hipotezi vı, Stock Splits, Liquidity, Trading Range Hypothesis. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA HİSSE BÖLÜNMELERİNİN BİR ANALİZİ Yılmaz, Işıl Sevilay Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Seza Danışoğlu Rhoades Eylül 2003, 107 sayfa Bu çalışmanın temel amacı Türk şirketlerinin hisse bölünmesi kararlarında işlem aralığı hipotezinin geçerMğinin smanmasıdır. İlk bölümde hisse bölünmelerinin Türk firmalarının hisse senetleri üzerindeki likidite etkileri incelenmiştir. İkinci olarak, farklı büyüklükte ve farklı yatırımcı tabanına sahip Türk firmaları için optimum işlem aralıkları belirlenmiştir. Son olarak, çalışmanın temel ampirik sorusu olan hisse senedi fiyatı, optimum işlem aralığının üzerinde olan Türk firmalarının hisse bölünmesi gerçekleştirmesi olasılığının, fiyatları işlem aralığında ya da daha aşağıda olanlara oranla daha yüksek olup olmadığı test edilerek cevaplandırılmaya çalışılmıştır.Likidite ile ilgili elde edilen bulgular hisse bölünmesi sonrasına ait dönemde likiditenin az miktarda düştüğünü göstermektedir. Hisse senedi fiyatları ve firma özellikleri arasındaki ilişki incelendiğinde, firma büyüklüğünün fiyatı pozitif etkilediği bulunmuştur. Yatırımcı tabanının fiyatlara etkisi belirlenememiştir. Son olarak, çalışmada firmaların hisse bölünmesi gerçekleştirmesi olasılığını hesaplamak için geliştirilen modelin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF STOCK SPLITS IN THE ISTANBUL STOCK EXCHANGE Yılmaz, Işıl Sevilay MBA, Department of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Seza Danışoğlu Rhoades September 2003, 107 Pages The primary purpose of this study is to test the validity of the trading range hypothesis as a basis for stock split decisions of Turkish companies. In the first part, the liquidity effects of stock splits on Turkish stocks are examined. Second, the optimal trading ranges for different-sized firms and firms with different investor bases are determined. Finally, the main empirical question of the study is analyzed by testing whether or not Turkish firms whose share prices rise above their optimal trading ranges are more likely to split their stock compared to firms whose share prices are at or below their optimal trading ranges. The empirical findings about the level of liquidity indicate that there is a slight decline in liquidity in the post-split periods. Analysis of the relationship mbetween firm characteristics and share prices shows that firm size has a positive effect on share prices. The effect of investor base on share prices could not be identified. Finally, the estimation of the logit model utilized in the study to determine the probability of firms to split does not reveal any statistically significant result.