Currency and asset substitution in Turkey
Türkiye ekonomisinde para ve varlık ikamesi
- Tez No: 140320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para İkamesi, Varlık İkamesi, Ratchet Etkisi iv, Currency Substitution, Asset Substitution, Ratchet Effect m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz TÜRKİYE EKONOMİSİNDE PARA VE VARLIK İKAMESİ Taşdemir, özlem Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal ÖZMEN Eylül 2003, 78 pages Bu çalışma, 1987:1 ve 2002:4 dönemleri arasındaki üçer aylık verileri kullanarak, Türkiye'de para ve varlık ikamesinin gelişimini belirleyen etkenleri ve bunların etkilerini araştırmaktadır. Johansen prosedürünün para-varlık ikamesi proksisi (M2Y/M2), reel gelir, reel döviz kuru oranı ve histerezis (ratchet) etkisi proksisinden (reel kur oranındaki değer kayıplarının geçmiş en yüksek değerler) oluşan dört değişkenli sisteme uygulanmasından elde edilen ampirik sonuçlar, değişkenler arasında tek eşbütünleme vektörünün var olduğunu desteklemektedir. Sonuçlar, ayrıca, eşbütünleme vektöründeki parametreler için, para ikamesi derecesinin bağımlılığını önermektedir. Değişkenler arasındaki teori uyumlu ve veri-kabul edilebilir uzun dönem ilişkisine göre, Türkiye'de para-varlık ikamesinde kuvvetli bir histerezis (ratchet) etkisi vardır. Çalışma, ayrıca, Türkiye ekonomisindeki reel kur değişikliği şoklarından kaynaklanan hem para ikamesi hem de histerezis etkisine ilişkin politika uyarlamalarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CURRENCY AND ASSET SUBSTITUTION IN TURKEY Taşdemir, özlem MS., Department of Economics Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Erdal özmen September 2003, 78 pages This study investigates the determinants and effects of currency and asset substitution in Turkey using quarterly data from 1987:1 to 2002:4. The empirical results from the application of Johansen procedure to a four-variable system containing currency-asset substitution proxy (M2Y/M2)), real income, real exchange rate, and ratchet effect proxy (past peak values of the depreciation of the real exchange rate) suggest the presence of a single cointegration vector among the variables. The results further suggest the endogeneity of the degree of currency substitution for the parameters of the cointegration vector. According to the theory consistent and data-acceptable long-run relationship between the variables, there is a strong ratchet (hysteresis) effect in currency-asset substitution in Turkey. The study contains also the policy implications of both currency substitution and the ratchet effect arising from real exchange rate change shocks in the Turkish economy.