Measuring vertical and horizontal intra-industry trade for Turkish manufacturing industry over time
Türk imalat sektöründe diket ve yatay sektör içi ticaretin zaman içinde ölçülmesi
- Tez No: 140321
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalite Farklılaşması, Nitelik Farklılaşması, Grubel ve Lloyd Endeksi, Birim Değer Endeksi vı, Quality Variation, Attribute Variation, Grubel and Lloyd Index, Unit Value Index IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
öz TÜRK İMALAT SEKTÖRÜNDE DİKEY VE YATAY SEKTÖR İÇİ TİCARETİN ZAMAN İÇİNDE ÖLÇÜLMESİ Şenoğlu, Demet Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güzin Erlat Eylül 2003, 160 sayfa Geleneksel ticaret teorilerinde, dış ticaretin rolü ülke içerisinde üretilmeyen malların boşluğunu doldurmaktır. Ama, 19601ı yılların başından itibaren, bilim adamları benzer ürünlerin eşanlı olarak hem ihraç edilip hem de ithal edilmesindeki artışa, diğer bir deyişle sektör-içi ticaretteki artışa, dikkat çekti. Sektör-içi ticaretin dünya ticaretinin önemli bir bölümünü oluşturduğunun anlaşılmasından sonra, bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapıldı. 19701i yılların sonunda, bilim adamları gelişmiş ülkeler arasındaki sektör-içi ticaret (yatay sektör-içi ticaret) ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki sektör- içi ticareti (dikey sektör-içi ticaret) ayrı ayrı incelemeye başladı, çünkü bunlar farklı özelliklere sahipti. Yatay sektör içi ticaretin en önemli özelliği ürünler arasındaki nitelik farkı iken dikey sektör-içi ticaretin en önemli özelliği ürünler arasındaki kalite farkı idi. Bu çalışmanın amacı dikey ve yatay sektör-içi ticaretin ölçümünü Türk üretim sektörüne uyarlamaktır. Bu çalışmada Türk üretim sektöründeki sektör içi ticaretin çeşidinin dikey mi yoksa yatay mı olduğu ve 3-basamaklı endüstri düzeyinde dikey endüstrilerin mi yoksa yatay endüstrilerin mi hakim olduğu sorularına cevap aradık. Hesaplamalarımız Türk üretim sektöründeki sektör-içi ticaretin çoğunluğunun çeşit olarak dikey olduğunu göstermektedir. Bir başka deyişle,Türk üretim sektörü benzer ürünlerin düşük kalitelisini ihraç ederken aynı anda yüksek kalitelisini ithal etmektedir. Ayrıca, sektör-içi ticaretin yoğun olduğu 3 basamaklı endüstrileri ele aldığımızda, hesaplamalarımız bu tip endüstrilerin büyük bir çoğunluğunun dikey endüstriler olduğuna dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASURING VERTICAL AND HORIZONTAL INTRA-INDUSTRY TRADE FOR TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY OVER TIME Şenoğlu, Demet M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Güzin Erlat September 2003, 160 pages In traditional trade theories, foreign trade plays the role of filling the gap of products not produced within the country. However, in the early 1960s increasing exchange of similar products, intra-industry trade, in the world trade have been observed by trade theorists. After the realization of the fact that intra- industry trade has become a very important part of world trade, more comprehensive studies on intra-industry trade have been conducted. At the end of the 1970s, trade theorists started to analyze intra-industry trade between developed countries (horizontal intra-industry trade) and intra-industry trade between developed and developing countries (vertical intra-industry trade) separately, because their characteristics were different. Horizontal intra-industry models were characterized by attribute variation between products while vertical intra-industry models were characterized by quality variation. This study investigates the issue of measurement of horizontal and vertical intra-industry trade for Turkish manufacturing industry. We address the questions of whether the intra-industry trade in Turkish manufacturing sector is more of the horizontal or the vertical type and whether the vertical industries dominates horizontal industries in number at the 3- digit industry level. Empirical analyses shows that the majority of intra-industry trade in Turkish manufacturing sector is of the vertical nature; Turkish manufacturing msector exports lower quality varieties in exchange for higher quality varieties. Also, our empirical analyses indicate that a large percent of 3- digit industries considered as primarily involved in intra-industry trade are vertical industries.