Analysis of academic learning time in physical education classes of prospective and inservice teachers
Hizmet-içi ve hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenlerinin derslerindeki akademik öğrenme sürelerinin analizi
- Tez No: 140322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDATTİN KİRAZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitiminde Akademik Öğrenme Süresi (ALT-PE), Etkili Öğretim, Hizmet-öncesi Beden Eğitimi Öğretmeni, Hizmet-içi Beden Eğitimi Öğretmeni vı, Academic Learning Time in Physical Education, Effective Teaching, Prospective Physical Education Teacher, In-service Physical Education Teacher IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz HİZMET-tÇİ VE HİZMET-ÖNCESİ BEDEN EGITEMI ÖĞRETMENLERİNİN DERSLERİNDEKİ AKADEMİK ÖĞRENME SÜRELERİNİN ANALİZİ Yıldırım, Ahmet Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sadettin Kiraza Ortak Tez- Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Şeref Çiçek Aralık 2003, 69 sayfa Beden eğitimi derslerinde etkili öğretimin önemli özelliklerinden biri de fiziksel aktiviteye yeterli zamanın ayrılmasıdır. Bu çalışmanın amacı hizmet-içi ve hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenlerini, öğrenci davranışları, ders içerikleri ve ALT-PE (Beden Eğitiminde Akademik Öğrenme Süresi) puanlan yönlerinden karşılaştnmaktır. Çalışmaya 26 hizmet-öncesi ve 28 hizmet-içi beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Her öğretmenin lark dakikalık birer dersi videoya kayıt edilmiş, ve ALT-PE gözlem formu kullanılarak analiz edilmiştir. Çok yönlü varyans analizi sonuçlarına göre iki öğretmen grubu arasında öğrenci davranışları ve ders içeriği yönlerinden anlamlı farklılık bulunmuştur. Hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenleri sınıf yönetimine daha fazla zaman ayırırken, hizmet-içi beden eğitimiöğretmenleri ısınma aktivitelerine daha fazla zaman ayırdıkları gözlenmiştir. Aynı zamanda, hizmet-içi beden eğitimi öğretmenlerinin derslerindeki öğrenciler daha fazla“konuyla ilgili”(on-task) davranış gösterirken, hizmet-öncesi beden eğitimi öğretmenlerinin derslerindeki öğrenciler daha fazla“konuyla ilgisiz”(off-task) davranış göstermişlerdir. Öğrencilerin uygun motor aktivitede bulundukları zaman karşılaştırldığmda iki öğretmen grubu arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (hizmet-öncesi öğretmenler için %17.9 ve hizmet-içi öğretmenler için % 18.7). Hizmet içi ve hizmet öncesi beden eğitimi öğretmenleri sınıf yönetimiyle, konu açıklamasıyla, geçişlerle ve sıra beklemelerle ilgili zaman diürnini düşürmeli ve fiziksel aktiviteye daha fazla zaman ayırmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF ACADEMIC LEARNING TIME IN PHYSICAL EDUCATION CLASSES OF PROSPECTIVE AND INSERVICE TEACHERS Yıldırım, Ahmet M. S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sadettin Kiraza Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şeref Çiçek December 2003, 69 pages One of the important characteristics of effective teaching is to devote sufficient time to appropriate physical activity in physical education classes. The purpose of this study was to compare teaching effectiveness of prospective and in- service teachers in relation to student behaviors, course content activities and Academic Learning Time in Physical Education (ALT-PE) scores. Participants were 26 prospective and 28 in-service physical education teachers. Forty-minute regular lessons (n=54) of each teacher was video recorded in their natural settings and observed with the ALT-PE observational instrument. Learner involvement behaviors, context levels and ALT-PE scores were compared for two groups of teachers. MANOVA results have shown significant differences in student behaviors and course content activities between the groups. While prospective teachers spent significantly more time with management content, in-service teachers spent iiisignificantly more time with warm-up activities. Students in the classes of prospective teachers spent significantly more time with off-task and interim behaviors, but students in the classes of in-service teachers spent significantly more time with on task behaviors. The results, however, indicated no significant differences between the groups in motor appropriate behaviors of students. ANOVA results indicated that students spent 17.9% (for prospective teachers), and 18.7% (for in-service teachers) of total class time with ALT-PE behaviors. It seems fair to suggest that prospective and in-service PE teachers should decrease the time on management, transition, waiting, and theoretical explanations, while allocating more time on physical activity.