Evlilik uyumu ve çocuklardaki davranış problemleri arasındaki ilişkide çocuk yetiştirme tutumlarının rolü
The Role of child rearing styles in relationship between marital adjustment and child behavior problems
  1. Tez No: 140461
  2. Yazar: İDİL KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL ŞENDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, çocuk yetiştirme tutumları, ebeveyn- çocuk ilişkisi, çocuğu kabullenme ve reddetme, çocuk davranış problemleri. 111, Marital adjustment, Child rearing styles, Parent-child relations, Parental acceptance and rejection of the child, Child Behavior Problems IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz EVLİLİK UYUMU İLE ÇOCUKLARDAKİ DAVRANIŞ PROBLEMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÇOCUK YETİŞTİRME TUTUMLARININ ROLÜ Bu çalışmanın temel amacı, evlilik uyumu ile çocuklardaki davranış problemleri arasındaki ilişkide çocuk yetiştirme Mumlarının rolünün araştırılmasıdır. Çalışmada, anne-babaların evlilik uyumsuzluğunun çocukların davranışları üzerindeki etkisinde, ebeveynlerin aşırı kontrol, baskı-disiplin, ve çocuklarım reddedici tutumlarının aracı olup olmadığı ve ebeveynlerin demokratik tutum, eşitlik tanıma, ve kabullenme davranışlarının bu etkide hafifletici bir rol oynayıp oynamadığı incelenmiştir. Bu amaçla, 8-10 yaşlarındaki 84 çocuğun anne ve babalarına“Çift Uyum Ölçeği”,“4-18 Yaş Çocuk ve Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği”,“Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği”ve sadece annelere“Aile-Çocuk İlişkileri Formu (Anne formu)”uygulanmıştır. Bulgulara göre, annelerin saldırganlık ve kin davranışı, evlilik uyumu ile çocuklardaki davranış problemleri arasındaki ilişkide aracı rol oynamaktadır. Babalar için ise, evlilik uyumu ile çocuklardaki davranış problemleri arasında, çocuk yetiştirme tutum değişkenleri kontrol altına alınmasından önce ve alındıktan sonra, anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca, olumlu çocuk yetiştirme tutumlarının, evlilik uyumsuzluğunun çocuk üzerindeki etkisini hafifletme (tampon görevi görme) rolü için destek sağlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF CHILD REARING STYLES IN RELATIONSHIP BETWEEN MARITAL ADJUSTMENT AND CHILD BEHAVIOR PROBLEMS The aim of the study is to examine the role of child rearing styles in relationship between marital adjustment and child behavior problems. Maternal and paternal child rearing styles were tested as potential mediators and moderators. This study assessed, whether negative child rearing styles (over protection, strict discipline, rejection) mediate the relationship between marital adjustment and child behavior problems or whether child rearing styles (authoritative and acceptance) moderate the effects of marital maladjustment on children. Parents from 84 intact families with a child 8-10 years of age participated in the study. In this study,“Dyadic Adjustment Scale”,“Child Behavior Checklist For Ages: 4-18”,“The Parental Attitude Research Instrument”,“Parental Acceptance- Rejection Questionnaire”(Mother's Form) were applied to the parents. As a conclusion, a relationship between marital adjustment and children's behavior problems was found only for mothers. No direct connection between fathers' marital adjustment and children's behavior problems was observed. Analyses revealed that, mothers' aggressiveness and hatred have a mediating role in the relationship between marital adjustment and child behavior problems. The findings support that the maternal child rearing styles play an important role in connections between marital adjustment and children's behavior problems. There is no relation between marital adjustment and children's behavior problems for fathers, before or after the effect of parent child relationships was controlled. Also, the association between marital adjustment and children's behavior problems wasn't significant under positive parent-child relationships. Findings didn't support the prediction that positive parent-child relationships buffer the effects of marital maladjustment on children.