Turkish welfare regime in its current transformation
Güncel dönüşümü içerisinde Türk refah rejimi
  1. Tez No: 140531
  2. Yazar: BURCU YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BUĞRA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Welfare, Welfare Regime, New Poverty, Welfare Regime of Turkey iv, Refah, Refah rejimi, Yeni Yoksulluk, Türkiye'nin Refah Rejimi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ABSTRACT Turkish Welfare Regime In Its Current Transformation by Burcu Yakut This thesis aims to highlight the transformation of the existing welfare regime of Turkey in response to the challenge of new poverty. Using a political economy framework theoretically based on three worlds of welfare regimes typology of Esping- Andersen (1990) expanded with the introduction of Southern European model as fourth, it is shown that all regimes have experienced serious challenges while their responses to these varied significantly. By accepting that Turkish welfare regime is a variant of Southern European model in terms of its character of formal social security system, labor market structures and the centrality of the family, it is argued that the Southern European model has transformed in response not only to challenges but also to the integration to European Union. Considering the labor market structures, increasing informality and the changes taking place within family and kinship network in Turkey, the Solidarity Fund is crucial as the sole state mechanism to fill the social protection gap, which is manifested with the existence of new forms of poverty. The current reforms in Turkey aiming to univeralize the health care services and to restructure the pension systems are evaluated as the transformation of the Turkish regime following the same path as Southern countries especially when the prospective European Union integration is considered. The integration process merits attention in shaping the evolution of the Fund towards possibly a minimum income scheme.
Özet (Çeviri)
KISA ÖZET Güncel Dönüşümü İçerisinde Türk Refah Rejimi Burcu Yakut Bu tez Türkiye'nin mevcut refah rejiminin yeni yoksulluğa karşı dönüşümünü aydınlatmayı amaçlamaktadır. Teorik açıdan Esping-Andersen'in (1990) Güney Avrupa modelinin tanımlanması ile genişletilen üçlü refah rejimleri tipolojisi temelinde, ekonomi-politik yaklaşımı kullanılarak yeni yoksulluğun tüm rejimlerin üzerinde yarattığı ciddi baskıların olduğu ancak rejimlerin bu baskılara farklı tepkiler verdikleri gösterilmiştir. Türk refah rejiminin sosyal güvenlik sistemi, işgücü piyasasımn yapısı ve ailenin önemi açısından Güney Avrupa rejiminin bir varyantı olduğu kabul edilerek, Güney Avrupa modelinin sadece baskılara karşılık olarak değil Avrupa Birliği 'ne entegrasyon ile de dönüşüm geçirdiği savunulmuştur. Türkiye'de işgücü piyasasının yapısı, artan enformelleşme, aile ile akraba ağlarındaki değişimler göz önünde bulundurularak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu yoksulluğun yeni tezahürleriyle ortaya çıkan sosyal koruma boşluğunu doldurma konusunda tek devlet mekanizması olarak önemlidir. Türkiye'deki sağlık hizmetlerini genelleştirme ve emeklilik sistemlerini yeniden yapılandırmaya yönelik güncel reformlar, özellikle gelecekteki Avrupa Birliği'ne giriş süreci göz önüne alındığında, Türk refah sisteminin Güney Avrupa ülkelerinin yolunu izleyerek dönüşüme uğraması olarak değerlendirilmiştir. Sosyal yardımın sistematize edilmesi konusunda Avrupa Birliği'ne giriş süreci önem taşımaktadır.