Restructuring of social security systems: The Turkish case
Sosyal güvenlik sistemlerinin yeniden yapılanması: Türkiye örneği
  1. Tez No: 82155
  2. Yazar: OĞUZ TOPAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Refah, Refah Devleti, Sosyal Güvenlik, Dünya Bankası Politikaları, Neo-liberalizm, Fordizm, post-Fordizm, Sosyal Güvenlik Reformu. iv, Welfare, Welfare State, Social Security, World Bank Policies, Neo- liberalism, Fordism, post-Fordism, Social Security Reform. Ill
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
oz SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMLERİNİN YENİDEN YAPILANMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Topak, Oğuz Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. H. Sibel Kalaycıoğlu Eylül 1999, 206 sayfa Sosyal güvenlik sistemlerinin yeniden yapılanması dünyada son yirmi yıldır tartışılan en popüler konulardan birisidir. Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması, Türkiye'de de iktisatçılar, sosyal politika uzmanları ve plancılar arasında süregiden bir tartışmadır. Tartışma, mevcut sistemlerin sorunları ve sosyal güvenlik sistemlerinin yeniden yapılandırılması için bulunan çözümlere yoğunlaşmaktadır. Genellikle mevcut sorunlar demografik değişikliklere, genel olarak kamu politikalarının etkinsizliğine, ve küreselleşmeye istinaden ortaya çıkan yeni sosyal risklere bağlanmaktadır. Tez, bu faktörlerin yanısıra dünyada ve Türkiye'de sosyal güvenlik sistemlerinin yeniden yapılanması ihtiyacı için Fordizmin krize girmesi ve post-Fordizme geçişin daha önemli bir neden olduğunu ele almaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki tartışmaların asıl çıkış noktasının Fordizmden post-Fordizme geçiş süreci olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmanın sonucu yeni birikim rejiminin gereksinimleri doğrultusunda neo-liberal politikaların egemen politik alternatif olarak ortaya çıktığıdır. Bu alternatif sınıf mücadelesi içinde sermayenin tepkisidir ve sosyal güvenlik sistemlerinin yeniden yapılandırılmasının arkasındaki asıl nedendir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTRUCTURING OF SOCIAL SECURITY SYSTEMS: THE TURKISH CASE Topak, Oğuz M.S. Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. H. Sibel Kalaycıoğlu September 1999, 206 pages Restructuring of the social security systems is one of the most popular concepts discussed throughout the World in the last two decades. The restructuring of the social security systems is an ongoing debate among economists, social policy experts and planners in Turkey, too, with the claim that the current systems have serious problems and crisis has deepens every day. The debate focuses on the problems of existing systems and the solutions for restructuring of the social security systems. Generally the reasons behind the problems are identified as demographic changes, inefficiency of public policies, and emerging of new social risks owing to globalization. The thesis argues that besides these factors, crisis in Fordism and transformation to post-Fordism is a more significant reason for the need for restructuring of social security systems in the world as well as in Turkey. The aim of this study is to show that the transition process from Fordism to post-Fordism is the actual reason of restructuring. The conclusion of the thesis is that due to the needs of a new accumulation regime, neo-liberal policies appear as the dominant political alternative. This alternative is the response of capital in the class struggle and it is the main reason behind restructuring of social security systems.