Alternatives in debt management: Investigation of Turkish debt in an overlapping generations general equilibrium framework
Boç idaresi alernatifleri: Ardışık nesiller genel denge modeli çerçevesinde Türkiye ekonomisi için borç analizi
  1. Tez No: 140703
  2. Yazar: EBRU VOYVODA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey, Debt Management, Fiscal Policy, Overlapping Generations Models, Endogenous Growth m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET BORÇ İDARESİ ALTERNATİFLERİ: ARDIŞIK NESİLLER GENEL DENGE MODELİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN BORÇ ANALİZİ Ebru Voyvoda İktisat Bölümü, Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erinç Yeldan Temmuz 2003 Bu tezin amacı Türkiye ekonomisi için uygulanabilecek alternatif kamu maliyeti ve kamu yatırım stratejilerini, borçluluk kısıtı, nesiller arası refah ve büyüme çerçevesi içerisinde analiz etmektir. Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde“borçluluk”ve“borç idaresi”konuları ele alınmakta ve bu çerçevede faiz dışı birincil bütçe fazlası hedefine dayanan mevcut programın makroekonomik etkileri ve bu hedeflerin dışsal büyüme şokları karşısındaki kuılganhkları incelenmektedir, ikinci bölümde ortaya konmuş olan problemin çözümleri aranmakta ve“kamu üretken harcamaları”ve“büyüme kaynakları”göz önünde bulundurularak alternatif kamu maliyesi ve borç idaresi politikaları üretilmektedir. Bu çalışmada geliştirilen model geniş ölçekli, ardışık- nesiller genel denge modelidir. Model, 1990'lar Türkiye ekonomisine kalibre edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan, mevcut programın kamu borç yükünü hafifletmekle birlikte kamu faiz dışı harcamalarım ve sosyal altyapı yatırımlarını kısıtlamakta olduğunu göstermektedir. Bu çalışma çerçevesinde uygulanan analitik yöntem gereği soyut düzeyde tutulan sonuçların en önemli vurgusu iktisat politikası alternatiflerinin var olduğudur. Anahtar Sözcükler. Türkiye, Borç İdaresi, Maliye Politikası, Ardışık Nesiller Modeli, Endojen Büyüme iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALTERNATIVES IN DEBT MANAGEMENT: INVESTIGATION OF TURKISH DEBT IN AN OVERLAPPING GENERATIONS GENERAL EQUILIBRIUM FRAMEWORK Ebru Voyvoda PhD in Economics Supervisor: Prof. Dr. Erinç Yeldan July 2003 The purpose of this dissertation is to investigate the fiscal policy alternatives on debt management, cohort welfare and growth for the Turkish economy. The dissertation is decomposed into two major parts. The first part outlays the issue of debt management and examines the macroeconomic effects of the current austerity program in Turkey, and illustrates the sensitivity of the program targets to growth shocks. The second part takes one step further to develop fiscal policy alternatives on debt management with emphasis on“productive expenditures”of the public sector and endogenous sources of growth. To this end, a large-scale, overlapping generations general equilibrium model with intertemporally optimizing agents and open capital markets, calibrated to the Turkish economy in 1990s, is developed. The results indicate that the current fiscal program based on the primary surplus objective succeeds in constraining the explosive dynamics of debt accumulation, yet suffers from serious trade-offs on growth and fiscal targets. The main suggestion of this study is that alternatives of fiscal programming do exist and it is important to carefully weigh the dilemmas and merits of each of these alternatives.