Patterns of inancial capital flows and accumulation in the post-1990 Turkish economy
1990 sonrası Türkiye ekonomisinde finansal sermaye hareketleri
  1. Tez No: 140702
  2. Yazar: FATMA GÜL BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Girişleri, Sermaye Hareketlerinin Liberalleştirilmesi, Arbitraj, Yatırım, Türkiye. iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET 1990 SONRASI TÜRKİYE EKONOMİSİ' NDE FİNANSAL SERMAYE HAREKETLERİ Biçer, F. Gül Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Erinç Yeldan Temmuz 2003 Doksanlı yıllarda endüstrileşmiş ülkelerdeki yatırım olanaklarının azalması ve gelişmekte olan ülkelerdeki arbitraj fırsatları, kısa vadeli sermaye hareketlerinin gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yönelmesini sağlamıştır. 1989 'da sermaye hareketlerinin serbestleşmesi sonucu, Türkiye ekonomisi de diğer gelişmekte olan ülkeler gibi kısa vadeli sermaye hareketlerinin sebep olduğu negatif etkilere maruz kalmıştır. Bunda sermaye hareketlerinin gMşinin kontrol edilmemesinin ve gerekli ekonomik, politik ve hukuki düzenlemeler yapılmaksızın sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesinin önemli bir etkisi olmuştur. Bu tez sermaye girişlerinin makro değişkenlerle etkisini ve yatırım davranışlarının makro fiyatlardan ve sermaye girişlerinden nasıl etkilendiğini Türkiye için ekonometrik tekniklerle incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PATTERNS OF FINANCIAL CAPITAL FLOWS AND ACCUMULATION IN THE POST- 1990 TURKISH ECONOMY Biçer, F. Gül M. A., Department of Economics Supervisor: Erinç Yeldan July 2003 Decreasing investment opportunities in the industrialized countries and arbitrage seeking approach of the developed countries has caused to surge of capital inflows to the developing countries in 1990s. After capital account liberalization in 1989, Turkey has also exposed the capital flows and faced with the negative impacts due to the lack of capital controls and the early timing of capital account liberalization before providing economic, political and legal requirements.The thesis analyse the impacts of macroeconomic variables with capital inflows and the behaviour of investment with macroeconomic prices and capital inflows for Turkey using econometric techniques. Keywords and phrases: Capital Inflows, Capital Account Liberalization, Developing Countries, Arbitrage Seeking, Investment, Turkey. Ill