Three essays on inflation and monetary policy in Turkey
Türkiye'de enflasyon ve para politikası üzerine üç makele
  1. Tez No: 140704
  2. Yazar: VUSLAT US
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk ekonomisi, Enflasyon atalaeti, Optimal tek değişkenli bekleyişler, Lucas eleştirisi, Para ikamesi, Otoregresif dağıtılmış gecikme prosedürü, Ratchet etkisi, Dolarizasyon, Parasal aktarım mekanizması, Taylor kuralı, Parasal şartlar endeksi iv, Turkish economy, Persistent inflation, Optimal univariate expectations, Lucas critique, Currency substitution, Autoregressive distributed lag, Ratchet effect, dollarization, Monetary transmission mechanism, Taylor rule, Monetary conditions index m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI ÜZERİNE ÜÇ MAKALE Us, Vuslat Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kıvılcım Metin Özcan Ekim 2003 Bu tezde Türk ekonomisindeki enflasyon süreci ve para politikasına ilişkin üç çalışma yer almaktadır. İkinci bölümde yer alan ilk çalışmanın konusu Türkiye'de enflasyon ataleti üzerinedir. Bu doğrultuda oluşturulan istikrarlı fiyat modelinde bekleyişler optimal tek değişkenli oluşturulmuş; bekleyişlere ilişkin sözkonusu varsayıma alternatif olarak getirilen intibak edici bekleyişlerin ise Lucas eleştirisine maruz kalacağı gösterilmiştir. Bu çerçevede, optimal tek değişkenli bekleyişler yoluyla modelleme yüksek ve kalıcı enflasyonu açıklamada tercih edilebilir. İkinci çalışmada değişik tanımlar kullanılarak Türkiye'de para ikamesi ve para ikamesinin derecesi incelenmiş; otoregresif dağıtılmış gecikme prosedürü yoluyla para ikamesindeki ratchet etkisi incelenmiştir. İstatiksel bulgular, para ikamesinin artan oranda devamlı hale gelmekle beraber geniş anlamdaki para ikamesi tanımına gore, Türk ekonomisinde henüz geri döndürülemez bir boyutta dolarizasyon olmadığım göstermektedir. Son bölümde kullanılan küçük yapısal makroekonomik model yoluyla parasal aktarım mekanizması tartışılmış; bu çerçevede politika aracı olarak standart Taylor Kuralı izlenmesi ve alternatif olarak ise parasal şartlar endeksi oluşturulması tartışılmıştır. Simülasyon sonuçlan ve literatürdeki kanıtlar, ikinci alternatif olan parasal şartlar endeksi oluşturulmasmm Türk ekonomisi için tercih edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE ESSAYS ON INFLATION AND MONETARY POLICY IN TURKEY Us, Vuslat Ph. D., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kıvılcım Metin Özcan October 2003 This dissertation analyzes three studies on inflation dynamics and monetary policy alternatives in Turkey. In the first article, inflation inertia is analyzed. To this aim, expectations are assumed to be formed optimal univariate in a staggared contracts model setting,. An alternative assumption, which then would be subject to Lucas critique, is that expectations are naive. Consequently, the analysis favors the first alternative to the latter one in explaining high and persistent inflation. In the second study, the degree of currency substitution is analyzed by using various definitions. More specifically, ratchet effect in currency substitution is studied by Autoregressive distributed lag (ADL) procedure. The statistical evidence suggests that even though currency substitution has been persistent at an increasing degree, the economy at large has not been irreversibly dollarized yet. The final study of this dissertation discusses monetary transmission mechanism in a small structural model setting. In this framework, using various simulations the implementation of a standard Taylor Rule is analyzed. The alternative proposal is the use a monetary conditions index as a policy rule. The results show that the second alternative is preferable since the economy is then exposed to lessened volatility.