İran'da islam, kimlik ve dış politika: Konstrüktivist bir ineceleme
Islam, identity and foreign policy in Iran: A constructivist research
  1. Tez No: 141330
  2. Yazar: RAFIG RUSTAMOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN UZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizm, kimlik, kültür, norm, İran İslam Cumhuriyeti, dış politika, Müslümanlık, Şiilik, Post-lslamcılık, Constructivism, identity, culture, norm, Iranian Islamic Republic, foreign policy, Islam, Shi'ism, Post-Islamism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tez Özeti 1979 İslam devrimiyle îran, Şiiliğin devlet dini olduğu ve devletin tam anlamıyla Şii-lslami ilkeler üzerine kurulduğu, cumhuriyet rejimli tek ülke konumuna gelmiştir. Ayetullah Humeyni liderliğindeki yeni yönetim, devrimin daha ilk günlerden itibaren dış politika hedeflerini Pan-İslamcılık ve üçüncü dünyanın devrimci hareketlerinin desteklenmesi yönünde oluşturulacağım açıkça ifade ederek başta ABD olmak üzere iki kutuplu dünyaya meydan okumaya başlamıştır. İran İslam Cumhuriyetinin yeni bir kimlikle uluslararası sahneye çıkışı, Soğuk Savaş ortamında süpergüçleri alternatif bir güç odağının doğduğu konusunda ciddi bir şekilde endişelendirmiştir. Bu endişe, Soğuk Savaş'm bitmesinden sonra da bölgesel ve küresel düzeyde etkisini sürdürmüş, özellikle 1 1 Eylül terör olaylarından sonra İslami terörizm kavramının gündeme gelmesiyle daha çok dikkat çekmeye başlamıştır. Bu gelişmeler bağlamında İran İslam Cumhuriyeti'nin geniş anlamda Soğuk Savaş'm sona ermesinden itibaren, dar anlamda ise 11 Eylül saldırılarından sonra uluslararası alanda önemli bir özne konumuna geldiğini göz önünde bulundurarak, bu çalışmada İran'ın, dış politikada ulusal çıkarlar adma izlediği uygulamalar ile siyasal-kültürel gelenekleri ve İslami devlet niteliğinden doğan tinsel (ideational) özellikleri arasındaki ilişki ele alınacaktır. Diğer bir deyişle, İran'ın bir eden (agent) olarak uluslararası yapıyla sürdürdüğü karşılıklı etkileşim sürecinde nasıl bir kimlik stratejisi izlediği, bu stratejinin ulusal çıkar formülasyonundaki rolünün incelenmesi bu çalışmanın odak noktasıdır. Çalışmada Uluslararası İlişkiler disiplininde yeni yaklaşım sayılan Konstrüktivizmin analitik perspektifinden hareket edilecektir. Bu bakımdan araştırmanın içeriği, Konstrükvizmin açıklanması için seçilmiş bir vaka çalışmasından ziyade, İran dış politikası açısından kimlik faktörünün rolünü konstrüktivist yöntem ve yaklaşımlar çerçevesinde ele almayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract With the Islamic Revolution, Iranian state became the first republic based on the Shi'a-Islamic principles with its whole sense, and Shi'ism emerged as the state religion. The new administration under the rule of the Ayetollah Humeyni clearly expressed that its foreign policy targets as the Pan-Islamism and supporting the revolutionary movements of the third world in the early periods of the revolution. By this statement, they started to challenge the bipolar world and especially USA. Appearance of the Iranian Islamic Republic on the international scene with a new identity was seriously worried the superpowers of the Cold War about the emergence of an alternative power resource. The effects of this anxiety in regional and global level continued after the end of the Cold War. Especially after the terror events of September 1 1 it attracted more attention with the rise of the concept of the Islamic terrorism. In this study, the relationship between Iranian foreign policy practices consistent with the national interest, political-cultural traditions and ideational features emerged from its Islamic state characteristics of Iranian Islamic Republic will be examined in the context of developments following the end of the Cold War in general and repercussions of September 1 1 attacks in the international scene in specific. In other words, the identity strategy followed by Iran as an agent with the international structure in the mutual interaction process, monitoring the role of this strategy in the national interest formulation are the focus points of this study. Throughout the study, the analytical perspective of Constructivism regarded as a new approach in the field of International Relations will be taken into consideration. From this perspective, the content of the research aims to investigate the role of the identity factor in terms of the Iran foreign policy in the framework of Constructivist methods and approaches instead of a case study selected for the explanation of the Constructivism.