Anadolu'da örf ve adetlerin oluşması ve meşrulaşmasında rivayetlerin rolü: Düğün ve nikah örneği
The Role of the rumours in formation and legalisation of customs and usage in Anatolia: In the sample of marriage ceremony and wedding
- Tez No: 141431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN ÖZAFŞAR, PROF. DR. ALİ OSMAN ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Örf âdet, kültür, düğün, nikah, hadis, meşrulaştırma, Custom and usage, culture, marriage ceremony, wedding, hadith, to legalisation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Anadolu'da örf ve Âdetlerin Oluşması ve Meşrulaşmasında Rivayetlerin Rolü (Düğün ve Nikah örneği), konulu çalışmamız dört bölümden oluşup, Anadolu kültürünün oluşması ve meşrulaştınlması aşamasında hadislerin etkisini araştırmaktadır. Toplumların örf ve âdetlerinin oluşmasında dinlerinin büyük etkisi görülmektedir. Anadolu toplumu büyük oranda müslüman nüfustan oluşmaktadır. Müslümanların dinleri hususunda müracaat ettikleri, Kur'an'dan sonra, temel kaynaklardan ikincisi Hz. Peygamber'in hadisleridir. Hadisler, müslüman toplulukların yaşam şekillerini belirleme konusunda en çok müracaat edilen kaynak olduğu için de örf ve âdetlerin temellerini oluşturmuştur. Çalışmamızın birinci bölümünde; konumuzla ilgili olan Kültür ve Medeniyet, örf ve Âdet, Meşrulaştırma, Din gibi temel kavramları işledik. İkinci bölümde; Eş seçimi ve dünür gitmeyle ilgili örf adetler ve ilgili rivayetleri inceledik. Üçüncü bölümde; Düğün ile ilgili örf adetler ve ilgili rivayetler yer alırken, Dördüncü bölümde; Nikah ile ilgili örf adetler ve onlara işaret eden rivayetler işlenmiştir. Sonuç bölümünde ise; çalışmanın genel değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is about the functions of the rumour in forming and legating of customs and usage in Anatolia. It consists of four parts and analyses the formation of Anatolians culture and the effects of Hadith on the legalisation. Religions have great effects on the shaping of the customs and usage in societies. The majority of the Anatolian communities are muslims. The most important source of muslims is Koran. The second main source of informatin is Hadith, the words of the last Prophet Hz. Muhammed. Because of the importance of the hadith in muslims ways of life, it formed the bases of their customs and usage. In the first part of our study, we tried to analyse some basic consents like civilization, customs and usage, legalization, religion. In. the second part, we researched the rumours about choosing a partner, a wife. în the third part, we considered the rumours about the customs related to marriage ceremony and finally in the fourth part we tried to explain the rumours pointing to the wedding and related customs. In the conclusion part, a general evaluation has taken part in the study.