Menopozda hormon tedavisi ve sağlık yaşam kalitesi
Hormone therapy in menopause and quality of life
  1. Tez No: 141751
  2. Yazar: GHIULTEN DENISLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET LEVENT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Yaşam Kalitesi, Menopoz, Hormon Tedavisi 55, Quality of Life, Menopause, Hormone Therapy 56
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada,“menopozda yaşam kalitesi”ölçütlerinin güvenilirliğini, menopoz polikliniğimize müracaat eden menopoz dönemi kadınlara uygulanabilirliğini ve doğruluğunu araştırmayı amaçladık. Bu ölçütler arasında, Türkiye şartlarına ve popülasyonuna en uygun olanını saptamak istedik. Materyal ve Metod: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Menopoz Polikliniği'ne Nisan 2003 - Şubat 2004 tarihleri arasında menopoz şikayetleri ile baş vuran ve ilk defa hormon tedavisi başlananacak hastalar çalışma kapsamına alındı. Hormon tedavisi+kalsiyum+D vitamini alan hastalar çalışma grubunu (n=53), sadece kalsiyum+D vitamini ile tedaviye başlayanlar ise kontrol grubunu (n=16) oluşturdu. Değerlendirmeler sekiz ölçütle (Greene Klimakterik Ölçek, Kadın Sağlık Anketi, Menopoz Semptom Listesi, Menopoz Derecelendirme Ölçeği, Utian Yaşam Kalitesi, Beck ve Edinburgh Depresyon Ölçütleri, McCoy cinsel istek ölçütü) bir hafta arayla ve tedaviye başlandıktan sonra 3. ayda yapıldı.“Test içi güvenirliliği”saptamak amacıyla 0. ve 1. haftalar arası korelasyon katsayıları hesaplandı. Çalışma ve kontrol grubundaki olguların, yaş, menopoz süresi, medeni durum, iş ve meslek durumu, eğitim süreleri gibi demografik verilerine ek olarak, 0. ve 3. ay daki VKİ, bel/kalça oranı, FSH, LH, E2, TSH, ST3, ST4, PRL, P, 17a- OHP, TT, ST.DHEA-S04, A, TP, ALB değerleri incelendi. Çalışma ve kontrol grubunda yaşam kalitesi ve depresyon ölçütlerinin başlangıç ile 3. ay arasında gösterdiği değişimler analiz edildi. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu olgularının medeni durum, iş ve meslek durumu ve eğitim süreleri açısından dağılımları farklılık göstermiyordu. Kadın Sağlık Anketi, Menopoz Derecelendirme Ölçütü, Beck ve Edinburgh Depresyon Ölçeği durdurulurken önemli bir problem ile karşılaşılmadı. Ancak, özellikle cinsel problemler ile ilgili olan sorularda çeşitli zorluklar yaşandı. Hormon tedavisi alan çalışma grubu olgularında, 3 aylık süre sonunda genel olarak yaşam kalitesi ölçütlerinde olumlu ve istatistik anlamlı değişikliker gözlendi. Sonuç: Sübjektif bir kavram olan“menopozda sağlık yaşam kalitesinin”ölçülmesi ve objektif bir şekilde değerlendirilebilmesi için çeşitli ölçütler gerekmektedir. Şu ana kadar yayınlanmış uluslararası ölçütler arasında, ülkemizdeki menopoz dönemi kadınları için ideal bir ölçüt bulamadık. Türk toplum yapısı ve kültürel öğelerine uygun menopozda yaşam kalitesi ölçüm sistemlerine ihtiyaç olduğu aşikardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In this study, we want to determine the validation and measures of the 'Quality of Life' scales in menopausal women in our country. We also tried to determine the best scale that fits Turkish postmenopausal women. Materials and Methods: Patients were recruited in Menopause Clinic, Division of Reproductive Endocrinology, Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University Cerrahpaşa School of Medicine between April 2003 and February 2004. Patients were selected among women who had just arrived the menopausal state and not taken hormone therapy before. Hormone therapy+calcium+vitamin D users composed the study group (n=53) while calcium-only users formed the control group (n=16). We studied with 5 Quality of Life scales as well as depression and sexual desire scales (Greene Climacteric Scale, Women's Health Questionnaire, Menopausal Symptom List, Menopause Rating Scale, Utian Menopause Quality of Life Score, Beck and Edinburgh Depression Scales, McCoy Sexual Scale ). These scales were applied on the referral day (=day 0), at the end of the first week and three months later.“Test-retest reliability”was determined by correlation between the first two baseline visits. In both groups, we also looked for th demographic variables (age, years since menopause, occupational, marital status, years of education, BMI, waist-to-hip ratio, and serum levels of FSH, LH, E2, TSH, ST3, ST4, PRL, P, 17a- OHP, TT, ST,DHEA-S04, A, TP, ALB). The difference between the scores of quality of life and depression scales at the beginning and at the end of the third month, in both groups, was statistically analyzed. Results: Marital and occupational status, years of education were identical in study and control groups. We had no problem in understanding and filling the Women's Health Questionnaire, Menopause Rating Scale, Beck and Edinburgh Depression Scales. The first problem to be resolved was translation. Following three months of hormone therapy, users showed statistically significant and much better quality of life scores. Conclusion: Quality of Life is a subjective but an important parameter during menopausal years. Different scales are needed for measuring quality of life in an objective manner. We were unable to find the best one that fits the Turkish postmenopausal women among the current and update quality of life scales. In conclusion, we definitely need new quality of life scales for Turkish postmenopausal women considering sociocultural characteristics of the Turkish population.