Menopozal dönemlerideki yaşam kalitesinin belirlenmesi
Determination of the quality of life in menopausal stages
  1. Tez No: 164465
  2. Yazar: SEMA BAŞ KHARBOUCH
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEVİN HOTUN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, yaşam kalitesi, Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği, Kupperman îndeksi. -119, Menopause, quality of life, The Menopause Specific Quality of Life Questionnaire, Kupperman Index. 121
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
7. ÖZET Menopozal Dönemlerdeki Yaşam Kalitesinin Belirlenmesi Çalışma menopozal dönemlerde yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri belirlemek, ve Türkçe literatüre menopoza özgü bir yaşam kalitesi ölçeği kazandırmak amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel (cross-sectional ) bir araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da yaşayan 45-59 yaş aralığmdaki kadınlar oluşturmaktadır.“Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçegi-MÖYKÖ- The Menopause Specific Quality of Life Questionnaire- in geçerlik ve geçerlik güvenirliğini saptamak amacıyla örneklem hacmi, çalışmada yer alan ölçek madde sayısının 7 katı büyüklüğü dikkate alınarak hesaplanmıştır. Buna göre 29 sorulu ölçek için toplam 202 kişi örneklem grubunu oluşturmuştur. Çalışmaya katılmaya istekli olan, 45-59 yaş arasında doğal menopozdaki kadınlar (cerrahi menopozda olmama, hormon tedavisi almıyor olma veya son 6 ay süresince hormon tedavisi görmemiş olma) örneklem grubu kapsamına alınmıştır. Araştırma İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadm Doğum Kliniği Menopoz Polikliniği'nde ve İstanbul'da örneklem grubu özelliklerine uyan kadınlar arasında Aralık 2004- Ağustos 2005 tarihleri içerisinde yürütülmüştür. Çalışmanın uygulanabilmesi için kurumun Etik Kurul'undan yazılı izin alınmıştır. Verilerin toplanmasında, ”Kupperman tndeksi-Kl-“, ”Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği-MÖYKÖ-“ ve araştırmacı tarafından geliştirilen ”Katılımcı Bilgi Formu" kullamlmıştır. Toplum temelli (community-based) örneklem grubu seçilirken, kadınların toplu bulunabildiği ortamlarda (ev gezmesi, altın günü v.s.) ve ev ziyaretlerinde çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlarla yüz yüze görüşülmüştür. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Kliniği Menopoz PolikliniğTnden seçilen atılımcılar ile poliMinikte görüşülmüştür. Kadınlara araştırmacıyı ve çalışmayı kısaca tanıtan bilgilendirilmiş onay formu okunmuş ve sözlü onaylan alınmıştır. MÖYKÖ'nün geçerlik ve güvenirlik çalışmasında dil eşdeğerliğinin ve kapsam geçerliliğinin değerlendirilmesi için uzman görüşü alınmış, ölçeğin iç tutarlılığını ölçmek 118-amacıyla Cronbach's Alpha çözümlemesi kullanılmıştır. Toplam grubun Cronbach's Alpha değerlerinin (n=202) vazomotor alan için a= 0.73, psikososyal alan için a= 0.84, fiziksel alan için a= 0.88, ve cinsel alan için a= 0.84 olduğu görülmüştür. Test tekrar-test korelasyon güvenirlik katsayıları (pearson korelasyon testi) fiziksel alan için r = 0.99, vazomotor alan için r = 0. 96, psikososyal alan için r = 0.98, cinsel alan için 0.99 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucu elde edilen verilerin analizinde SPSS for Windows (Statistical Package for Social science for Windows Version 10.0) paket programı kullanılmıştır. Grup I, Grup II ve toplam gruptan elde edilen verilerin dağılımlarının karşılaştırılmasında Chi Square ve Fisher Exact ortalamaların karşılaştırılmasında Student-T ve Mann Whitney U, ikiden fazla grupta ortalamaların karşılaştırılmasında One-way ANOVA, test tekrar- test korelasyonlarının belirlenmesinde Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda yaş arttıkça vazomotor ve fiziksel alanlarda yaşam kalitesinde bozulma olduğu, KÎ puan ortalamasının da arttığı dolayısıyla menopozal yakınma yaşama oram ve şiddetinin arttığı belirlenmiştir. Evli olmayan olguların psikososyal, evli olanların ise cinsel alanda yaşam kalitelerinde düşüş olduğu bulunmuştur. Eğitim düzeyi düşük olguların vazomotor, psikososyal, fiziksel ve cinsel olmak üzere MÖYKÖ'nün 4 alt alanında da yaşam kalitelerinde bozulma ve Kî puan ortalamalannm yükselme olduğu saptanmıştır. Kronik hastalığı olan kadınların yaşam kalitesinin dört alanında da düşüş olduğu ve Kî puan ortalamalarının yüksek olduğu belirlenmiştir. 5 yıl ve üzerinde postmenopozal olguların psikososyal, fiziksel ve cinsel alanlarda yaşam kalitelerinin düşük olduğu, KÎ puan ortalamalannm menopoz yılı arttıkça yükseldiği bulunmuştur. 4 ve daha fazla doğum yapan kadınların cinsel alanda yaşam kalitesi puanlarının daha kötü olduğu, Kî puan ortalamalannm da yükseldiği, dolayısıyla menopozal yakınma oram ve şiddetinin arttığı saptanmıştır
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Determination of The Quality of Life in Menopausal Stages The aim of this study is to determine the quality of life and factors influencing the quality of life during menopausal periods, and get a quality of life scale specific to menopausal periods to the Turkish literature. This study is designed as a desciriptive and cross-sectional research. The universe of this research consists of women living in stanbul and aged between 45-59 years. In order to determine the validity and confidence of validity of“The menopause specific quality of life questionnaire”, sample size is calculated as the seven folds of the scale item number present in the study. For this, research sample is formed with 202 persons for this scale consisting of 29 questions. Sample group is formed with volunteer women in 'natural' menopause (women are not in surgical menopause, not taking hormone therapy currently, or didn't took hormone therapy in last 6 months) aged in-between 45-to-59 years. Research was conducted in University of İstanbul, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Gynecology & Obstetrics, Menopause Policlinic and women in Istanbul fulfilling the criteria of sample group in dates between December 2004 to August 2005. Legal permission for conducting the study was taken from the Ethics' Council of the Instutition. For the gather of data,“Participant Information Form”(which was developed by the researcher),“Kupperman Index-KI”,“The menopause specific quality of life questionnaire”were used. While selecting the community-based sample group, face-to-face interviews were done with the volunteer women in places where women could be found as a group (like neighboorhood visiting etc.) and with home visits. Interviews were conducted in polyclinics with participants selected from University of Istanbul Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Gynecology & Obstetrics Menopause Polyclinic. Informed consent forms shortly explaining this study were given to women and their verbal consents were taken. In the validity and reliability study of MENQOL, panel of expert was used to confirm content validity and the determination of language equivalency. Cronbach's Alpha was used -120-to determine for consistency of scale. Cronbach's Alpha value for the total group (n=202) was found as a =0.73 for vasomotor domain, a =0.84 for psychosocial domain, a = 0.88 for physical domain and a = 0.84 for sexual domain. Test-retest correlation reliability coefficients (pearson correlation test) were found as r =0.99 for physical domain, r =0.96 for vasomotor domain, r=0.98 for psychosocial domain, and r =0.99 for sexual domain. The analysis of the data gathered from the study was performed with SPSS for Windows (Statistical Package for Social science for Windows Version 10.0). Chi Square test and Fisher Exact tests were used for the comparison of the frequency of data gathered from the Group I, Group II and total group, Student-T and Mann Whitney U tests were used for the comparison of mean, One-way ANOVA test was used for the comparison of mean if more than two groups was present, and Pearson Correlation test was used for determination of test- retest correlations. Study results show that, as age advances, quality of life is impaired in vasomotor and physical domains, and KI score mean also increases showing that menopausal symptom experiencing ratio and intensity increases as age advances. It is found that, Quality of life in psychosocial domain decreases in non-married cases and quality of life in sexual domain decreases in married cases. It is also founded that, in cases with low educational levels, quality of life is impaired in all 4 subdomains of MENQOL (vasomotor, psychosocial, physical and sexual) and KI score averages are increased. It is also observed that, in women with chronic diseases, quality of life is impaired in all 4 domains and KI score mean are increased. It is seen that, in cases who are postmenopausal for 5 or more years, quality of life is impaired in psychosocial, physical and sexual domains and KI score averages are increased as years after menopause increases. Multiparous women (P= 4 or more) have higher, worse quality of life scores in sexual domain, and have increased KI score means, so it is found that, in these women, menopausal symptom ratio and intensity is increased.