Trizomi taramasında birinci trimester tarama testinin (nukhal translusensi) ikinci trimester tarama testleriyle (üç'lü test; mAFP, uE3, hCG) karşılaştırılması
  1. Tez No: 141756
  2. Yazar: GÜLTEN SAĞIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP KUMTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prenatal tanı, ilk trimester taraması -nukhal translusensi kalınlığı, ikinci trimester biyokimyasal tarama, prenatal genetik tarama, Prenatal diagnosis, first trimester screening-nuchal translucency thickness, second trimester biochemical screening, prenatal genetic screening
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET Bu çalışmanın amacı, trizomilerin antenatal araştırması için ilk trimester testle (nukhal translusensi), ikinci trimester testin (üç'lü test) pozitifliğinin kromozoma! anomalilere eşlik etme oranını araştırmak ve sonuçları karşılaştırmaktır. Bu çalışma. Haziran 2003 tarihinden Haziran 2004'e kadar Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD obstetrik polikliniğine prenatal bakım için başvuran 1315 gebede prospektif olarak yapıldı. Olgular 20-35 yaş arası, trizomi öyküsü olmayan, I. trimester ve II. trimester gebelerden seçildi. 615 gebeye I. trimester tarama testi olan nukhal translusensi, 700 gebeye II. trimester testi olan üç'lü test uygulandı. I. trimester tarama testleri için (nukhal translusensi) 11-14 hafta arasındaki gebeler, II. trimester tarama testleri (mAFP, uE3, hCG) için 16-20 hafta arasındaki gebeler çalışma popülasyonuna alındı. Çalışmamızda nukhal translusensi baktığımız I. trimester gebelerde gestasyonel yaş ve CRL ölçümü (crown rump length) ile nukhal translusensi artışı doğru orantılı olarak bulundu. II. trimester tarama testi, üç'lü test uyguladığımız grupta trizomi 21 riskinin maternal yaş, hCG ile pozitif yönde, gestasyonel yaş, mAFP ve UE3 negatif yönde bir ilişki olduğu bulundu. İkinci trimester üç'lü test uygulaması daha pratikti ama nuchal translusensi ölçümünün pozitif prediktif değeri daha yüksek bulundu (sırasıyla % 3.8, % 20). Bizim çalışma popülasyonumuz tarama testlerinin (nukhal translusensi ve üç'lü test) spesifıte ve sensitivite ile herhangi bir tartışma yapmak için küçüktü. Bizim gözlemlerimiz eğer geniş bir seride yapılmış olsaydı bu bulgular bize antenatal taramada ilk trimester ya da ikinci trimester testlerini tercih etmek için sebep sunabilirdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to investigate and compare the association of the first trimester screening test (nuchal translucency) and the second trimester screening test (triple test) for antenatal screening of trisomies with the ratio of chromosomal anomalies. This study was carried out prospectively on 1315 pregnants applying for prenatal care to Atatürk University, Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology between June 2003 and June 2004. The cases were chosen from the first and second trimester pregnants, between the ages of 20-35 years, not having a history of trisomy. Nuchal translucency, the first trimester screening test, was applied to 615 pregnants, and a triple test, the second trimester screening test, was applied to 700 pregnants. The pregnants, between 11 and 14 weeks, were taken for the first trimester screening tests, and the pregnants, between 16 and 20 weeks, for the second trimester screening tests (mAFP, uE3, hCG) were taken for study population. In our study, in the first trimester pregnants in whom we examined nuchal translucency, we observed that there was a positive correlation between the increase of nuchal translucency with gestational age and crown rump length (CRL). In the group in which we applied a triple test, it was found out that the risk of trisomy 21 had positive correlations with maternal age and hCG, and had negative correlations with gestational age, mAFP and UE3 during the second trimester screening test. The second trimester triple test application was more practical, but positive predictive value of nuchal translucency measurement was found high (3.8% and 20%, respectively). Our study population was small to make any argumentation with specificity and sensitivity of screening tests. If our observations had been done in broader series, these findings would have offered the reason to us in order to prefer the second trimester test or antenatal screening in the first trimester.