Preeklampsi etyopatogenezinde maternal plazma nitrik oksit ve malondialdehid düzeyleri ile plasental apoptozis
Maternal plasma nitric oxide and malondialdehyde levels and placental apoptosis in the etiopathogenesis of preeclampsia
  1. Tez No: 141757
  2. Yazar: AHMET ACER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, malodialdehid, nitrik oksit, preeklampsi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
PREEKLAMPSI ETYOPATOGENEZINDE MATERNAL PLAZMA NİTRİK OKSİT VE MALONDİALDEHİD DÜZEYLERİ İLE PLASENTAL APOPTOZİS ÖZET Amaç : Bu çalışmanın amacı preklampsi etyopatogenezinde maternal plazma nitrik oksit (NO) ve malondialdehid (MDA) düzeyleri ile plasental apoptozis arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemekti. Materyal Metod : Üçüncü trimesterde 30 preeklamptik ve 20 sağlıklı gebe prospektif olarak çalışmaya alındı. Her iki grupta da maternal plazma NO ve MDA düzeyleri ve plasental Bcl-2 ekspresyonu yoğunluğu araştırıldı. Bulgular : Gebe kadınların yaşları, gebelik ve doğum sayıları kontrol grubunda preeklamptik hastalardan istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü (p0.05). Yine erken ve geç başlangıçlı preeklamptik hastalarda da bu düzeyler benzerdi (p>0.05). Kontrol grubu ve preeklamptik grubun plasental Bcl-2 ekspresyonları istatistiksel olarak farklı değildi (p>0.05). Plasental Bcl-2 ekspresyonları yönünden erken ve geç başlangıçlı preeklamptik hastalarda istatistiksel farklılık olmamasına rağmen, Bcl-2 ekspresyonu yoğunluğunun geç başlangıçlı preeklamptik hastalarda erken başlangıçlılara göre daha fazla olduğu görüldü (p>0.05). Plasental Bcl-2 ekspresyonu ile maternal plazma NO ve MDA düzeyleri arasında korelasyon arandı fakat her iki grupta da istatistiksel anlamlı bir korelasyon bulunmadı (p>0.05). Sonuç : Plasental apoptozis ile maternal plazma NO ve MDA düzeylerinin preeklampsi patogenezinde bağımsız faktörler olduğu ve apoptozisin erken başlangıçlı hastalıkta rol oynayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
MATERNAL PLASMA NITRIC OXIDE AND MALONDIALDEHYDE LEVELS AND PLACENTAL APOPTOSİS IN THE ETIOPATHOGENESİS OF PREECLAMPSIA ABSTRACT Aim : The aim of this study was to determine whether maternal plasma nitric oxide (NO) and malondialdehyde (MDA) levels are associated with plasental apoptosis in etiopathogenesis of preeclampsia. Materials and Methods : In the third trimester, thirty preeclamptic patients and twenty healty-pregnant women were recrutied prospectively. Maternal plasma NO and MDA levels and intensity of placental Bel -2 expression were investigated in two groups. Results : The age of pregnant women, the numbers of pregnancy and delivery were statistically lower in control group than preeclamptic patients (p0.05). Also, these levels in early and late onset preeclamptic patients were similar (p>0.05). Placental Bcl-2 expressions was not statistically different between control and preeclamptic groups (p>0.05). Although there was also no statistical difference between early and late onset preeclamptic patients in respect of placental Bcl-2 expression, it was seen that the intensity of Bcl-2 expression in late onset preeclamptic patients higher than early onset. We also investigated the correlation between the expresion of placental Bcl-2 and maternal plasma NO and MDA levels. But, it was no statistically correlation between these parameters (p>0.05). Conclusion : It is concluded that placental apoptosis and maternal plasma NO and MDA are independent factors in the pathogenesis of preeclampsia and apoptosis may have a role in early onset disease. Key words : Apoptosis, malondialdehyde, nitric oxide, preeclampsia. VI