Çalışan kadınlarda gebelik komplikasyonlarının incelenmesi
Investigation of pregnancy complications for working women
- Tez No: 141759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. VEYSEL FENKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Çalışan gebe kadınlar, gebelik komplikasyonları ve mesleki zararlar, Pregnant worker, pregnancy complications and occupational risks
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Çalışan Kadınlarda Gebelik Komplikasyonlarmm İncelenmesi Araştırma; çalışan ve çalışmayan gebe kadınların, sosyodemografık, ev ve eş ile ilgili özelliklerini, genel, geçmiş, gebelik öyküleri ile yenidoğan ölçümlerini çalışan ve çalışmayan kadınlar (94-57) arasında karşılaştırmayı amaçlamıştır. Çalışan kadınlar arasında karşılaştırma yaparken iş yorgunluğu değerlendirme formu kullanılmıştır. Bu form gebelik süresince karşılaşılan yorgunluğu puanlayarak gebelik komplikasyon oluşma ile iş yorgunluğunu arasında karşılaştırma yapmayı sağlamıştır. Afyon'da toplam 151 kadına uygulanan bu çalışmada, çalışan ve çalışmayan kadınlar ile ilgili genel tanıtıcı bilgiler ve çalışan kadınların çalıştıkları iş kolları ile ilgili bilgileri içeren anket formu (EK I) ve iş yorgunluğunu değerlendirme formu (Ek II) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde kullanılan başlıca yöntemler ise Pearson Ki-kare (X2) testi, Student t-Testi, OR (Odds Ratio), % 95 CI (Confidence Interval) güvenilir aralığı ve yüzde oranlarıdır. Araştırma sonuçlarına göre; çalışan gebe kadınların çalışmayan kadınlara göre eğitim durumlarının yüksek olduğu, daha az çocuklarının olduğu ve eşlerinin kalifiye işlerde çalıştıkları görülmüştür. Bunun yanında genel sağlık koşulları ve geçmiş gebelik öyküleri bakımından bu iki grupta bazı farklılıklar bulunsa da bu farklılıklar istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Üç farklı meslek grubunda çalışan kadınlar için etkisinde kaldıkları iş yorgunluk elementleri belirlenmiş ve sağlık çalışanlarının eğitim ve büro çalışanlarına göre daha fazla iş yorgunluk elementine sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Pregnancy Complications for Working Women The aim of this study was to determine the differences of social and demographic characteristics, general health conditions, the story of previous pregnancies and outcome of pregnancy between 94 employed and 57 unemployed women during their pregnancy. The other aim was to determine the elements of fatigue in occupations which constituted possible risk factors for the course of pregnancy and fetus among 94 employed women. In 2003-2004, a total of 151 women in Afyon were interviewed about their way of life and occupational activities during pregnancy. The questionnaire consisted of 72 questions, asking in detail about personal data, family activities, occupational information, and modifications of activity during pregnancy. Concerning the data, Pearson chi-square (X2) test, Student t-Test, Odds Ratio, 95 % Confidence Interval and percentage ratios were used in some analyses. As a result of this study it was found that employment was associated with a more favourable social status: employed women had a higher educational level, they had less children and their husband were mode often skilled than unskilled workers. The general health conditions and the story of previous pregnancies were not differed significantly between employed and unemployed women. Among employed women, fatigue of three occupational groups was determined and it was shown that the health worker had a higher fatigue score than other groups.