Diyabetik gebelerde maternal ekokardiografik bulguların fetal-maternal doppler akımı ve perinatal sonuç ile ilişkisi
The relationship between cardiac maladaption fetal, uteroplacental doppler flow and perinatal outcome in diabetic pregnancies
  1. Tez No: 141764
  2. Yazar: HURİYE AYŞE PARLAKGÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler, ekokardiografi, diyabet, gebelik, Doppler, echocardiography, diabetes, pregnancy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
iv ÖZET Parlakgümüş, H.A., Diyabetik gebelerde kardiyak maladaptasyonun fetal, uteroplasental Doppler akımı ve perinatal sonuç île ilişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Tezi. Ankara, 2004. Diyabet, gebeliği sıklıkla komplike eden, anne, fetüs ve plasenta üzerine pek çok olumsuz etkileri olan metabolik bir bozukluktur. Gebeliğin kardiyovasküler sistemde değişikliklere yol açtığı ve bu mekanizmadaki bir kusurun, kötü perinatal sonuç ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Gestasyonel, pregestasyonel diyabeti olan ve sağlıklı gebelere ikinci ve üçüncü trimesterde birer kez olmak üzere fetal ve uteroplasental Doppler ve maternal ekokardiografı yapıldı. Sağlıklı gebelerde beklenen fizyolojik kardiyak hipertrofi gerçekleşti. Gestasyonel diyabetik grupta bu durum sağlıklı gebelere kıyasla daha az belirgindi, ancak yine de kardiyak adaptasyon normal sınırlar içerisinde idi. Pregestasyonel diyabeti olan grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ventriküler kitlede artış minimaldi. Gestasyonel diyabeti olan gebelerin ve kontrol grubundaki gebelerin çoğunluğunda Doppler bulguları normaldi. Uteroplasental Doppleri normal olmayan grubun hemen tamamını pregestasyonel;en çok da Tip 1 diyabeti olan hastalar oluşturdu. Neonatal komplikasyonlar en çok bu grupta görüldü. Bu bulgulara göre; diyabetik gebelikte ekokardiografik parametreler ile Doppler ve kötü perinatal sonuç arasında ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Parlakgümüş, H.A., The relationship between cardiac maladaptation fetal, uteroplacental Doppler flow and perinatal outcome in diabetic pregnancies. Hacettepe University, Faculty of Medicine Thesis in Obstetrics and Gynecology. Ankara, 2004. Diabetes is a metabolic disorder which complicates pregnancy frequently, and has plenty of unwanted effects on both the mother and the fetus. It has been reported that pregnancy results in changes in cardiovascular system, and failure of this adaptation mechanism is associated with poor perinatal outcome. Fetal, uteroplacental Doppler and echocardiographic examinations were done to patients with gestational, pregestational diabetes and healty pregnants once in second and third trimesters. Physiological cardiac hypertrophy was appearent in healty pregnant patients. This situation was less prominent in patients with gestational diabetes. But, still cardiac adaptation was in normal limits. When pregestational diabetes group werr compared to control group, the increase in ventricular mass was not significant. Most of the patients of gestational diabetes and control groups were found have normal Doppler vaweforms. The abnormal uteroplacental flow group.almost entirely, consisted of patients with pregestational diabetes, especially of Type 1 diabetes. The neonatal complications were most common in this group. No relationship was found between echocardiographic findings, Doppler waveforms and poor perinatal outcome.