Pregestasyonel diyabetli gebelerin bebeklerinde fetal kardiyak fonksiyonların değerlendirilmesi amaçlı miyokard performans indeksinin kullanımı
Using myocardial performance index for evaluating fetal cardiac functions in infants of pregestational diabetic pregnants
- Tez No: 482795
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL COŞKUN, DOÇ. DR. BURCU ARTUNÇ ÜLKÜMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pregestasyonel diyabetes mellitus, fetal kardiyak fonksiyon, miyokard performans indeksi, Pregestational diabetes mellitus, fetal cardiac function, myocardial performance index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda pregestasyonel diyabetli gebelerin bebeklerinde fetal kardiyak fonksiyonların değerlendirilmesi amaçlı miyokard performans indeksinin kullanımının öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 18-45 yaş arası olan pregestasyonel diyabet tanısı almış 30 hasta ve gebelik seyri normal (glikoz intoleransı izlenmeyen) 18-45 yaş arasında 30 gebe ve bebeklerine ait veriler değerlendirildi. Pregestasyonel diyabetli ve kontrol gruplarında fetal ekokardiyografik ve doppler ölçümleri, fetal biyometrik ölçümler, umblikal arter ve duktus venosus pulsatilite indeksleri ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubu olgularımızın umblikal arter pulsatilite indeksleri ve duktus venozus pulsatilite indeksleri karşılaştırılmış ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.453, p=0.096). Tüm gruplara ait sistolik fonksiyonlar (Fraksiyonel kısalma=FS) normal ve benzerdi (p=0.709). Mitral kapağın E dalga hızı, A dalga hızı ve izovolümetrik relaksasyon zamanı (IVRT) oranları gruplar arasında istatistiksel olarak farklıydı (p=0.049, p=0.021, p=0.018). Pulse Doppler ölçüm sonuçlarına göre hesaplanan Tei İndeksi (MPİ) gruplar arasında istatistiksel olarak farklı bulundu (p=0.023). Diyabetik anne bebeklerinin %26,6'sının doğum ağırlığı >4000 gr (n=8) ve makrozomik, kontrol grubundaki bebeklerin ise birinin makrozomik olduğu saptandı. Doğum sonu komplikasyonlar DAB'lerinde kontrol grubuna göre daha sık izlendi (p=0.026). Gruplar arasında doğum haftası, doğum ağırlığı ve 5.dk APGAR skorları istatistiksel olarak farklıydı (p=0.044, p=0.011, p=0.015). Sonuç: Diyabetik anne bebeğinde başta kardiyak anomaliler olmak üzere birçok anomali ve komplikasyon gözlenmektedir. MPİ, fetal ventriküler fonksiyonları değerlendirmeye yarayan basit ve kullanışlı bir metoddur. MPİ'nin diyabetik anne bebeklerinde anlamlı derecede yüksek saptanması nedeniyle MPİ ölçümünün diğer fetal kardiyak ölçümlerle birlikte rutin olarak yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to study importance of using myocardial performance index for evaluating fetal cardiac functions in infants of pregestational diabetic pregnants. Material and Method: In this study we evaluated datas of 30 pregestational diabetic and 30 normal (who do not have any glucose intolerance) pregnant women aged between 18-45 years and their infants. On both pregestational diabetes and control groups we calculated fetal echocardiographic and doppler measurements, fetal biometric measurements, umbilical artery and ductus venosus pulsatility indexes. Results: Umbilical artery and ductus venosus pulsatility indexes were comparised and there were no significant difference between patient and control cases included in this study (p=0.453, p=0.096). Systolic functions (Fractional Shortening=FS) were in normal range and similar on both groups (p=0.709). E wave flow, A wave flow and isovolumetric relaxation time averages of mitral valve were significantly different between these groups (p=0.049, p=0.021, p=0.018). Tei Index (MPI) was calculated based on Pulsed Doppler measurements and there were significant differences between patient and control groups statistically (p=0.023). We found that eight infants were macrosomic (26,6%) and weigh >4000 gr in these infants of diabetic mothers and in the control group there was only one macrosomic infant. Afterbirth complications were found more frequently in infants of diabetic mothers than the control group (p=0.026). Between these groups pregnancy week, birth weight and 5th minute APGAR score averages were significantly different (p=0.044, p=0.011, p=0.015). Conclusion: In those infants of diabetic mothers many anomalies and complications such as cardiac anomalies are observed. MPI is a simple and useful method for evaluating fetal ventricular functions. Because of MPI averages are found higher in those infants of diabetic mothers, measuring MPI on rutine can be suggested together with other fetal cardiac measurements.