Hipertansif gebelerde maternal ekokardiyografik bulgular ve fetoplasental doppler ilişkisi
Correlation between maternal echocardiographic parameter and fetal/maternal doppler parameters and fetal outcome
  1. Tez No: 141765
  2. Yazar: NİLÜFER YİĞİT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ S. ÖNDEROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: hipertansiyon, gebelik, kardiyak maladaptasyon, hypertension, pregnancy, cardiac maladaptation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET ÇELİK Y. N., Hipertansif gebelerde maternal ekokardiyografik bulgular ve fetoplasental Doppler ilişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Tezi, Ankara, 2004.Bu çalışma hipertansif gebelerde maternal ekokardiyografik ve fetoplasental Doppler bulguları ile maternal kardiyovasküler maladaptasyonu değerlendirerek aralarındaki ilişkiyi araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya 26 hipertansif ve 29 normotansif gebe dahil edilmiştir. Çalışmada hipertansif grupta ekokardiyografik olarak diyastol sonu çap ve hacimler düşük, sistol sonu çap ve hacimler yüksek bulunurken, diyastolik fonksiyonun hipertansif gebe grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Hipertansif gebelerde sol ventriküler kitle de kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur.Çalışmada elde edilen veriler plasentasyon bozukluğu olarak görülen preeklampsinin sistemik olarak tüm dolaşım sistemini etkilediği ve dolayısıyla kardiyak maladaptasyona yol açtığını göstermektedir. Bu özelliği ile erken haftalardaki maternal kardiyak parametrelerin gebelikte hipertansif bozuklukların öngörülmesi ve prognozun belirlenmesinde kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÇELİK Y. N., Correlation between maternal echocardiographic parameter and fetal/ maternal doppler parameters and fetal outcome. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Obstetrics and Gynaecology, Ankara, 2004. To aim of this study was to analyze both maternal echocardiographic parameters and fetoplacental doppler findings to show the maladaptation of maternal cardiovascular system. In the study, 26 hypertensive pregnant women and 29 normotensive pregnant women underwent doppler study and maternal echocardiographic examination. End- diastolic diameter and volume, stroke volume, cardiac output, left atrial diameter were lower in the hypertensive group, whereas end-systolic volume and diameter were higher. Hypertensive women had smaller left ventricular mass relative to control group. Hypertension in pregnancy was supposed to a placentation disorder. Because the effects of disordered placentation might be systemic it could be also the cause of cardiac maladaptation. So it has further decreased the placental perfusion and caused the bad prognosis. So we suppose that echocardiographic study may be useful to identify women who do not fully adapt to pregnancy.