İzole insan miyometriyumunda selektif COX-2 inhibitörleri valdecoxib ve paracoxibin etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 141791
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM SAPMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: COX-2, erken doğum, paracoxib, tokoliz, valdecoxib
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
1. ÖZET Erken doğum, gebelerin yaklaşık %10'unda ortaya çıkar. Ancak ağır konjenital anomaliler dışındaki yenidoğan ölümlerinin %75'inden direkt olarak erken doğum sorumludur. Bu çalışmanın amacı izole gebe insan miyometriyumundaki spontan ve oksitosin ile indüklenmiş kasılmalara izole organ banyosunda spesifik COX-2 inhibitörleri olan valdecoxib ve paracoxibin tokolitik etkisini incelemektir. Ellidört miyad gebeden sezaryan sırasında alt segment tranvers kesinin üst insizyon hattından 1 x 0.2 x 0.2 cm boyutlarında tam kat miyometriyum alındı. İzole organ banyosunda 2 gr gerimden sonra oluşan spontan kasılmalar ve oksitosin ile indüklenen kasılmalar randomize olarak sekiz gruba ayrıldı. Gl 'de (n=6), kaslar 0.5 nmol/L oksitosin ile indüklendikten sonra ortama 0.3 mM valdecoxib, G2'de (n=6) spontan kasılmalar sonrasında ortama 0.3 mM valdecoxib, G3'de (n=8) 0.5 nmol/L oksitosin uygulandı ve sonra ortama 1 mM valdecoxib, G4'de (n=8) spontan kasılmalar sonrasında ortama 1 mM valdecoxib, G5'de (n=6) 0.5 nmol/L oksitosin uygulandı ve kasılmalar sonrasında ortama 25 ult paracoxib, G6'da (n=6) spontan kasılmalar sonrasında ortama 25 ult paracoxib, G7'de (n=8) 0.5 nmol/L oksitosin uygulandı ve kasılmalar sonrasında ortama 50 ult paracoxib, G8'de (n=8) spontan kasılmalar sonrasında ortama 50 pit paracoxib eklendi ve tokolitik etkileri incelendi. Verilerin istatiksel değerlendirilmesi Microgal Origin 6.0 SPSS 10.0 bilgisayar programı kullanılarak, grup içi Wilcoxon Rank testi ve gruplar arası Mann Whitney-U testi ile yapıldı. p0.05, Mann - Whitney-U Test). Sonuç olarak, selektif COX-2 inhibitörü olan valdecoxib ve paracoxib izole insan miyometriyumunda spontan ve indüklenmiş kasılmaları baskılamıştır. Bu ajanların klinik kullanıma girebilmesi için etki mekanizmaları ile birlikte fetal ve maternal etkilerinin ileri çalışmalarla netleştirilmesi gerekir. Bu haliyle çalışmamız tokolitik tedaviye yeni bir bakış açısı kazandırabilir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Pretem delivery constituates less than %10 of all the pregnancies and responsible 75 % of newborn deaths directly except major congenital anomalies. The objective of this study is to examine the tocolytic effects of valdecoxib and paracoxib on isolated pregnant human myometrium in isolated organ bath. Full thickness, lx 0.2 x 0.2 cm myometrium obtained during low segment transverse cesarian section from the upper margin of the incision of 54 patients. Spontaneus and oxytocin induced contractions randomly divided into eight group after 2 gr strech at isolated organ bath. At Gl (n=6) after induction with 0.5 nmol/L oxytocin 0.3 mM valdecoxib, at G2 ( n=6) after spontaneous contractions 0.3 mM valdecoxib, at G3 (n-8) after induction with 0.5 nmol/L oxytocin 1 mM valdecoxib, at G4 (n=8) after spontaneous contractions 1 mM valdecoxib, at G5 (n=6) after induction with 0.5 nmol/L oxytocin 25 jilt paracoxib, at G6 (n=6) after spontaneous contractions 25 ult paracoxib, at G7 (n=8) after induction with 0.5 nmol/L oxytocin50 ult paracoxib, at G8 (n=8) after spontaneous contractions 50 ult paracoxib added into the bath and tocolytic effects followed. Statistical comparisons were performed and figures were drawn by using microgal origin 6.0 SPSS 10.0 software programmes. Both of the drugs inhibited the peak amplitude, area under curve, and frequencies of the spontaneous and inducted contractions meaningfully (p0.005, Mann - Whitney-U Test). No statistical differences obtained between parameters at the other groups (p>0.005, Mann - Whitney-U Test).As a conclusion, both valdecoxib and paracoxib that are selective COX- 2 inhibitors suppressed spontaneous and induced contractions. Mechanism of actions and the feto-maternal effects of these agents must be cleared exactly in order to be used clinically. This may give a new perspective to the conventional tocolytic treatment. Key Words : COX-2, preterm delivery, paracoxib, tocolysis, valdecoxib.