Ebe/hemşirelerin pap smear teste ilişkin bilgilerinin ve pap smear test yaptırma durumlarının saptanması
Midwife's/nurses' knowledge about pap smear test and to determine their situation for doing pap smear test
  1. Tez No: 141794
  2. Yazar: HACER GÜLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pap smear, ebe/hemşire ve sağlık kontrolü, tarama, erken tam, serviks kanseri
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma ebe/hemşirelerin pap smear teste ilişkin bilgileri ve pap smear test yaptırma durumlarının saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kadın-Doğum Klinik' lerinde çalışan 378 ebe/hemşire oluşturulmaktadn-. Evrenin tümü örnekleme alınmıştır. Çeşitli nedenlerle 81 ebe/hemşireye ulaşılamamış, veriler 297 katılmacı üzerinden değerlendirilmiştir. Veri toplama aracında ebe/hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini, pap smear teste ilişkin bügilerini ve pap smear test yaptırma durumlarını saptamaya yönelik sorular yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS 9.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan ebe/hemşirelerin % 73. 7' sinin 34 yaş ve altında, % 73.4'ünün evli olduğu, %38'inin sağlık meslek lisesi mezunu olduğu belirlenmiştir. Ebe/hemşirelerin pap smear teste ilişkin bilgilerinin yetersiz olduğu ve %5 8.1 'inin pap semar test yaptırmadığı, yaptıranların ise %65'inin düzenli test yaptırmadıkları belirlenmiştir. Ebe/hemşirelerin %73.5'inin kadına özgü kanserler hakkında HİE almadığı, eğitim alanların ise %66.7' sinin eğitim esnasında pap smear teste ilişkin bilgi almadığı belirlenmiştir. Ebe/hemşirelerin en son mezun oldukları okula göre pap smear test yaptırma durumları arasındaki fark anlamlı bulunmazken (p> 0.05), jinekoloji polikliniğinde çalışma durumuna göre pap smear test yaptırma durumları, kadına özgü kanserler hakkında HİE alma durumlarına göre pap smear test yaptırma durumlan ve pap smear test yaptırma durumlarına göre pap smear test hakkında eğitim verme durumları arasındaki farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (p< 0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli HİE'lerin planlanması ve uygulanması, araştırmanın özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan sağlık pemsoneli üzerinde ve daha geniş bir popülasyon da planlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The reserch was made descriptively in order to determine the midwife/ nurses' knowledge about pop smear test and capacity of doing pop smear test. The Universe of this research is concist of the total 378 midwife/ nurse who work in Obsteristics/Gyneocology Clinics. The total Universe was taken in the sample. With different reasons, the 81 of midwife/ nurse could not enter into the research, so the data was evaluated over 297 participant. In order to collecting data, the directed questions were: the descriptive properties of midwife/ nurses, the knowledge about pop smear test and the capacity of doing pop smear test. The receiving data evaluated with SPSS 9.0 packet program. It was indicated that, 73,7% of the participant midwife/nurses are equal or under 34 years old, 73,4% of them were married, 38% of them were graduated from Medical High School. The knowledge about pop smear test of midwife/ nurses evaluated as inadequate and 58,1% of them were not made pop smear test, beside this, 65% of the nurses whom were made pop smear test, was indicated as do not regularly made this test. Among the midwife/ nurses, 73,5% of them were not take HİE about proper cancers for women, the 66,7% of the educated persons were not received knowledge about pop smear test in the education period. The difference is significant, between doing pop smear test according to the circumstance of taking HİE about proper cancers for women and difference between the capacity to give education about pop smear test according to capacity of doing pop smear test.