Kadın sağlık çalışanlarının serviks kanseri erken tanısına ve hpv aşısına ilişkin bilgi, uygulama durumları ve tutumlarının belirlenmesi
Assessment of the knowledge, application and attitudes of women health workers towards the early diagnosis of cervical cancer and hpv vaccination
- Tez No: 562142
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF AKTUĞ ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Servikal Kanser, Smear testi, HPV, HPV aşısı, kadın sağlık çalışanı, Cervical cancer, Smear test, HPV, HPVvaccination, female health worker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma kadın sağlık çalışanlarının servikal kanser erken tanısı ve hpv aşısına ilişkin bilgi, uygulama ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul Anadolu yakasında bulunan 17 hastanede görevli 400 kadın sağlık çalışanı oluşturmuş, katılımcılara 35 sorudan oluşan form ve Servikal Kanserin Erken Tanısına Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS istatistik programına yüklenerek, Number Cruncher Statistical System programında analiz edilmiştir. Katılımcıların %7,4'ünün hekim, %76'sının hemşire, %10,4'ünün ebe olduğu, %78,3'ünün jinekolojik kanser eğitimi aldığı, %96,5'inin serviks kanser bilgisi olduğu, %41,2'sinin smear aldırdığı belirlenmiştir. Kadınların %82,5'inin HPV'nin serviks kanseri için risk faktörü olduğunu bildiği, %60'ının HPV aşısı hakkında bilgisi olduğu belirttiği ancak bilgi puan ortalamalarının 10 üzerinden 1,90 olduğu ve sadece %4,4'nün HPV aşısı yaptırdığı görülmüştür. Kadın çalışanların servikal kansere ilişkin tutumları değerlendirildiğinde; genel tutum puan ortalamaları 108,64±11,88 olarak bulunmuştur. Hekimlerin toplam ölçek puanlarında farklılık bulunmayıp, algılanan yarar alt boyutunda aldıkları puanın hemşirelere göre yüksek olduğu, algılanan engel alt boyutlarında aldıkları puanın ise ebe ve hemşirelere göre düşük olduğu; eğitim seviyesi ve bilgi arttıkça ölçek toplam puanları ve algılanan yarar ve duyarlılık alt boyut puanlarının yükseldiği saptanmıştır. Sonuç olarak kadın sağlık çalışanlarının servikal kanserin erken tanısına ilişkin tutumlarının yüksek olduğunu ancak servikal kanser erken tanısı ve HPV aşısı ile ilgili bilgi, smear ve HPV aşısı yaptırma oranlarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca eğitim ve bilgi arttıkça tutumların yükseldiği, hekimlerin koruyucu önlemleri hemşirelere göre daha fazla önemsediği, ebe ve hemşirelerin engel algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to assess the knowledge, attitude and the administration of the treatment of female health workers towards the early diagnosis of cevical cancer and HPV vaccination. The sampling of this research was comprised of 400 female health workers in 17 different hospitals in the Anatolian side of Istanbul. Participants were given a questionnaire that includes 35 questions and an Attitude Scale Oriented at Early Diagnose of Cervical Cancer was applied. The data obtained is uploaded to SPSS program and analysed in Number Cruncher Statistical System software. It is observed that %7,4 of the participants are doctors, %76 are nurses, %10,4 are midwives, and the ratios of the participants who had an education of gynecologic cancer, former knowledge of cervical cancer and has undergone a Smear test are %78,3, %96,5 and %41,2, respectively. %82,5 of the females are aware of the HPV is a risk factor for cervical cancer, %60 have information about the HPV vaccination, however their informative point average is 1,90 over 10 and only %4,4 of them had HPV vaccination. When the attiude of female health workers are evaluated, the general attitude point average is marked as 108,64±11,88. There is no difference at the total instrument point of doctors, however their point at the perceived beneficial sub-dimension is higher, the point of perceived obstacle sub-dimensons is lower when compared to nurses and midwives. It is also observed that as the education level and knowledge improve, total instrument points, perceived benefit and sensitivity sub-dimension points rises as well. To conclude, it has been observed that the attitude of female health workers towards the early diagnosis of cervical cancer is high, however their knowledge about the diagnosis and the HPV vaccination is low, as well as their ratio of having the Smear test and HPV vaccination. In addition to that, as the level of education and knowledge improves, doctors give more importance to protective measures comparing to the nurses, and an increase is also observed in the obstacle perception of the midwives and nurses.