Ektopik gebelikte hormonal profil
The hormonal profile in ectopic pregnancies
- Tez No: 141810
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL MALATYALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, hormonal profil VI, Ectopic pregnancy, hormonal profile VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Çalışmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı, ektopik gebelik (EG)'in teşhisinde yardımcı olabilecek hormonal profili araştırmak ve bu hormonların EG ve rüptür tanısında kullanılabilirliklerini değerlendirmektir. Çalışmanın Yöntemleri: Bu çalışma Ocak 2000-Aralık 2003 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 65 EG'li hasta grubu ve 65 sağlıklı intrauterin gebelik (IUG)'ten oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 130 olgu üzerinde yapıldı. Kontrol grubu olguları, hasta grubu olgularının gebelik haftalarına uygun olacak şekilde ve sağlıklı gebelerden oluşturuldu. CA 125, E2, progesteron, AFP ve P-hCG için alınan serum örnekleri ECLİA (Electrochemiluminescense immunoassay) yöntemi ile çalışıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak Kolmogorov-Simirnov, Kruskal Wallis ve Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testleri ile değerlendirildi. Çalışmanın Bulguları: CA 125 düzeyleri Rüptüre Ektopik Gebelik (REG), Rüptüre Olmamış Ektopik Gebelik (ROEG) ve İntrauterin Gebelik (IUG) grubunda sırasıyla 47.8±39.3, 20.9Ü2.5 ve 44.1 ±3 1.1 U/ml olarak bulundu. REG ile IUG grubu arasında CA 125 açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (P>0.016). ROEG grubu ise; IUG ve REG olgularından serum CA 125 düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermekteydi. (PO.016). P-hCG, Progesteron ve E2 açısından gruplar arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi (PO.001). IUG grubu, hem REG grubundan hem de ROEG grubundan anlamlı olarak farklıydı (PO.016). Sonuç: P~hCG, Progesteron ve E2 seviyeleri EG'te rüptürden bağımsız olarak IUG'ten düşüktür. TV-USG+P-hCG ile tanı konulamayan olgularda progesteron ve E2'nin tanı yöntemine eklenmesi EG ve IUG ayrımında faydalı olabilir. AFP değerleri rüptürden bağımsızdır. Gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı için EG ve IUG ayrımına bir katkı sağlamaz.CA 125 düzeyleri EG ile IUG ayrımına bir katkı sağlamaz. Çünkü CA 125 düzeyleri EG'te rüptür ile ilişkilidir. REG'te yükselerek IUG seviyelerine geldiğinden bize EG olduğu bilinen bir vakada rüptür hakkında bilgi verebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The hormonal profile in ectopic pregnancies Objective: The aim of this study is to investigate the hormonal profile that would be useful in the identification of ectopic pregnancy and to evaluate the usage of these hormones in the diagnosis of ectopic pregnancy and rupture. Study Design: This study was executed with a total of 1 30 women who referred to the Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Obstetrics and Gynecology Department between January 2000- December 2003. The patient group comprised of 65 ectopic pregnancy and also the control group included 65 healthy intrauterine pregnancy. The control group cases with a similar gestational age were selected for each patient group cases among the healthy pregnant women. Afterwards the patient group was divided into ruptured and unruptured ectopic pregnancy groups. Serum levels of CA 125, E2, Progesterone, AFP and |3-hCG were determined by the ECLIA method. The data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov, Kruskall Wallis and Bonferroni Mann Whitney U tests. Results: The CA 125 levels for the ruptured ectopic pregnancy group, the unruptured ectopic pregnancy group and healthy intrauterin pregnancy group were 47.8±39.3, 20.9±12.5, 44.1±31.1 U/ml respectively. There were no significant differences in the levels of CA 125 between the ruptured ectopic pregnancy group and intrauterin pregnancy group (P>0.016). The cases with unruptured ectopic pregnancy had showed significantly different serum levels of CA 125 when compared to the cases with intrauterine pregnancy and rupture ectopic pregnancy. The statistically significant differences were determined between the groups in the levels of P-hCG, progesterone and E2 (PO.001). Intrauterine pregnancy group showed statistically significant differences according to the ruptured ectopic pregnancy and unruptured ectopic pregnancy groups in the levels of (3-hCG, progesterone and E2 (PO.016). Conclusion: The levels of P-hCG, progesterone and E2 in ectopic pregnancy group were significantly lower than intrauterine pregnancy group. This lowness was independent VIIfrom the rupture of ectopic pregnancy. The measurement of E2 and progesterone levels may be useful in patients when the diagnosis of ectopic pregnancy and intrauterine pregnancy is not clear after |3-hCG and TV-USG have been performed. AFP values are independent from rupture. AFP measurements are useless in the differentiation of ectopic pregnancy from intrauterine pragnancy. Because CA 125 levels were associated with rupture in ectopic pregnancy, these levels are not useful in the differentiation of ectopic pregnancy. CA 125 levels increase with rupture so they can be useful in the determination of rupture in ectopic pregnancy.