Laküner infarktlarla anjiyotensin dönüştürücü enzim geni insersiyon/delesyon polimorfizmi ilişkisi
  1. Tez No: 141825
  2. Yazar: HANDAN AKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Laküner infarkt, Anjiyotensin dönüştürücü enzim, Genetik polimorfızm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET: Amaç: Laküner infarktlar ile anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) geni insersiyon / delesyon (I/D) polimorfızmi arasında ilişki olup olmadığını araştırmak. Gereç- Yöntem: Bilgisayarlı Beyin Tomografisinde (BBT) laküner infarktı olan 23 hasta ile BBT 'si normal olan 26 kontrol hastası çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grubunda yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diabetes mellitus, kalp hastalığı, hiperlipidemi ve sigara gibi risk faktörleri belirlendi. Hasta ve kontrol grubunda venöz kan örneğinde polimerize zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle ADE gen I/D polimorfızmi araştırıldı. Bulgular: Hasta grubunda yaş ortalaması ve hiperlipidemi görülme sıklığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p0.05). Sonuç: Çalışılan grupta laküner infarkt ile ADE geni I/D polimorfızmi arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Purpose: To evaluate the relationship between cerebral lacunar infarction and angiotensin converting enzyme (ACE) insertion / deletion ( I / D) polymorphism. Material - Method: 23 patients with cerebral lacunar infarct diagnosed by computed tomography (CT) and 26 controls with normal CT were studied. In both groups, as risk factors age, sex, hypertension, diabetes mellitus, cardiac disease, hyperlipidemia and cigarette were identified. ACE gene I/D polymorphism were detected by polymerase chain reaction (PCR).