Pons infarktının özellikleri ve vertebrobaziler morfoloji ile inme etyolojisi ve prognoz arasındaki ilişki
The relationship between the characteristics of pontine infarction and vertebrobasilar morphology, stroke etiology and prognosis
  1. Tez No: 971158
  2. Yazar: OĞUZHAN ERKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOGAY IŞIKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İzole pons infarktı, etyoloji, erken nörolojik kötüleşme, baziler arter tortuozitesi, prognoz, Isolated pontine infarction, etiology, early neurological detoriation, basilar artery tortuosity, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pons anterior ve medial kısımları baziler arterden çıkan paramedian dallar, lateral ve posterior kısımları ise baziler arterden çıkan kısa ve uzun sirkumferensiyel dallar tarafından beslenmektedir. Önceki çalışmalarda anteromedial lokasyon grubundaki infarktlar daha çok büyük arter aterosklerozu ile, lateral ve posterior lokasyonlardaki infarktlar ise kardiyoembolik etyoloji ile ilişkili bulunmuştır. Bu çalışmada ön planda izole pons infarktlarının özellikleri ile inme etyolojisi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın bir diğer amacı, infarkt lokasyon gruplarına göre risk faktörleri, laboratuvar ve radyolojik bulgular, klinik belirtiler ve prognozdaki olası farklılıkların değerlendirilmesi; ayrıca vertebrobaziler arterlerin morfolojisi ile etyoloji ve prognoz arasındaki ilişkinin ayrıntılı biçimde ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2016-2025 yılları arasında inme ünitesine yatırılmış izole pons infarktı olguları dahil edilmiştir. Vakalar difüzyon MRG'de görülen infarkt lokasyon ve morfolojisine göre iki şekilde gruplandırılmıştır: İlk gruplandırma anteromedial, anterolateral, lateral ve posterior şeklinde; ikinci gruplandırma ise paramedian, küçük derin yerleşimli, atipik paramedian ve diğer şeklindedir. Sonrasında vakalarla ilgili elde edilen veriler kullanılarak vakalarda erken nörolojik kötüleşmenin varlığı ve vakanın TOAST etyolojik gruplandırmasına göre etyolojisi belirlenmiştir. Sonrasında anjiografik incelemeler kullanılarak baziler arter stenoz oranı, baziler arter bükülme uzunluğu (BL), baziler arter çizgi uzunluğu, baziler arter gerçek uzunluğu ve vertebral arterler arasındaki çap farkı ölçülmüştür. İnfarkt lokasyon grupları ve baziler arterdeki bükülme durumu ile risk faktörleri, laboratuvar testleri, inme etyolojisi, klinik ve radyolojik bulgular, erken nörolojik kötüleşme ve prognoz arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 84 izole pons infarktı olgusu (ortalama yaş:69.5±16.0, 40'ı kadın) dahil edildi. Kan LDL ve total kolesterol düzeyi (p=0.015,p= 0.011), baziler arter stenozu (p=0.036), saf motor muayene bulguları (p=0.003), yüksek NIHSS (p=0.001) ve mRS skorları (p=0.017), infarkt kesit sayısı (p=0.021) ve infarkt volümü (p<0.001) anteromedial lokasyon grubu ile ilişkili bulunmuştur. Posterolateral infarktı olan hastalarda periventiküler (p=0.014), derin beyaz cevher (p=0.034), total Fazekas skoru (p = 0.014) ve toplam SVD skoru (p = 0.024) daha yüksek elde edilmiştir. Bu grupta, saf duysal muayene bulguları (p = 0.022) daha fazla, baziler arter aterosklerozu (p = 0.003) ise daha azdır. İnme etyolojik alt gruplarından küçük damar oklüzyonu anteromedial lokasyon grubunda, anterolateral ve posterolateral lokasyon gruplarına göre daha düşük bulunmuştur (p<0.001). Kardiyoembolizm, paramedian gruplara nazaran diğer gruplarla daha fazla ilişkili bulunmuştur (OR=0.11, % 95 GA [0.01-0.96], p=0.046). Küçük derin infarktlar (Laküner), non-laküner infarktlarla karşılaştırıldığında LDL (p = 0.027), total kolesterol (p = 0.042), D-Dimer (p = 0.041) ve HbA1c (p = 0.034) daha düşük, kreatinin (p = 0.046) ise daha yüksek tespit edilmiştir. Başvuru ve taburculuk NIHSS skorları (p=0.027, ile başvuru ve kontroldeki mRS skorları küçük derin pons infarktlarında (laküner) non-laküner pons infarktlarına göre daha düşük bulunmuştur. Vertebral arterler arasındaki çap farkı ile bükülme uzunluğu arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (ρ=0.26,p=0.018). Baziler arter bükülmesi ağır olan grupta trigliserit (p = 0.025), glikohemoglobin oranı (p = 0.021) ve inme şiddeti (p = 0.032) baziler arter bükülmesi olmayan veya hafif-orta olan gruplara göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Anteromedial veya paramedian lokasyonlu pons infarktları hiperlipidemi ve baziler arter aterosklerozu ile ilişkili bulunurken, posterolateral veya küçük derin infarktlar daha çok kardiyoembolik veya küçük arter oklüzyonu ile ilişkili olabilir. Vertebral arterler arasındaki çap farkı ile baziler arter bükülme uzunluğu arasında pozitif korelasyon vardır. Baziler arter tortiyozitesi ile vertebrobaziler ateroskleroz arasında genel kanının aksine ilişki olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The vascular supply of the anterior and medial portions of the pons is mainly provided by the paramedian branches of the basilar artery, whereas the lateral and posterior portions depend on the short and long circumferential branches of the basilar artery. Previous studies have shown that anteromedial pontine infarctions are mostly associated with large artery atherosclerosis, whereas infarctions involving the lateral and posterior portions of the pons are more frequently related to cardioembolic etiology. The main purpose of this study was to evaluate the relationship between the location of pontine infarction and stroke etiology. Anteromedial pontine infarctions are mainly associated with large artery atherosclerosis, in contrast to lateral and posterior pontine infarctions, which are more often related to a cardioembolic etiology. The main purpose of this study is to test this hypothesis. In addition, two other aims of this study were to evaluate the association of risk factors and etiology with the location groups of pontine infarctions, and to investigate the relationship between basilar artery morphology, stroke etiology, and risk factors. Materials and Methods: In this study, patients with isolated pontine infarctions, confirmed by diffusion-weighted imaging, who were hospitalized between 2016 and 2025 were included. First, the cases were grouped according to the location of the pontine infarction which was determined using diffusion-weighted imaging. The first classification included anteromedial, anterolateral, lateral, and posterior groups. The second classification consisted of paramedian, small deeply located, atypical paramedian, and other cases. Then, based on past clinical records, early neurological deterioration and the TOAST etiological classification of each case were determined. Additionally, angiographic images of the cases were reviewed to assess basilar artery stenosis rates, basilar artery bending length, basilar artery line length, basilar artery actual length, and the diameter difference between the vertebral arteries. The relationships between infarct location groups and basilar artery bending, vascular risk factors, laboratory parameters, stroke etiology, clinical and radiological findings, early neurological deterioration, and prognosis were evaluated. Results: In this study, 84 patients with isolated pontine infarction were included. Of these, 44 were female, and the mean age was 69.5 ± 16.0 years. Elevated LDL and total cholesterol levels (p=0.015,p = 0.011), large artery disease etiology (p = 0.036), isolated motor findings (p = 0.003), higher NIHSS scores (p = 0.001), higher mRS scores (p = 0.017), and larger stroke volume (p < 0.001) were found to be significantly associated with the anteromedial location compared with the other location groups. In patients with posterolateral pontine infarcts, higher periventricular (p = 0.014), deep white matter (p = 0.034), and total Fazekas scores (p = 0.014), as well as higher SVD scores (p = 0.024), were observed compared with the anteromedial and anterolateral groups. Additionally, isolated sensory findings were more frequent (p = 0.022), whereas basilar artery stenosis was less frequent (p = 0.003) in the posterolateral infarct group. Among the stroke etiology subtypes, small vessel occlusion was less frequently associated with the anteromedial location compared with the anterolateral and posterolateral locations (p < 0.001). Furthermore, logistic regression comparing paramedian versus small, deeply located infarcts revealed that cardioembolic etiology was more likely to be associated with small, deeply located pontine infarctions than with paramedian pontine infarctions (OR = 0.11, 95% CI [0.01–0.96], p = 0.046). Small deep (lacunar) infarcts were compared with non-lacunar infarcts in terms of laboratory parameters. Blood LDL (p = 0.027), total cholesterol (p = 0.042), D-dimer (p = 0.041), and HbA1c levels (p = 0.034) were significantly lower in the lacunar infarct group, whereas creatinine levels (p = 0.046) were significantly higher. Moreover, a positive correlation was found between basilar artery bending length and the diameter difference between the vertebral arteries ρ=0.26,p=0.018). Finally, in patients with severe basilar artery bending, blood triglyceride levels (p = 0.025), HbA1c levels (p = 0.021), and stroke severity (p = 0.032) were significantly lower compared with patients with no or mild-to-moderate basilar artery bending. Conclusion: Anteromedial pontine infarctions are likely to be associated with hyperlipidemia and large artery occlusive disease. In contrast, posterolateral and small deep pontine infarcts appear to be more strongly related to a cardioembolic etiology or small vessel occlusion. There may be a positive correlation between vertebral artery diameter difference and basilar artery bending length. However, there may be no relationship between basilar artery tortuosity and vertebrobasilar atherosclerosis.