Striatal kolinerjik ve NOS/somatostatinerjik internöron deplesyonu ya da tek taraflı parkinsonizm oluşturulan sıçanlarda davranışsal sensitizasyona eşlik eden striatal değişiklikler
Striatal changes related to development of behavioral sensitization in rats either with striatal cholinergic and NOS/somatostatinergic interneuron deplerion or with unilateral parkinsonism
  1. Tez No: 141841
  2. Yazar: ESEN SAKA TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ELİBOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: diskinezi, erken genler, matriks, stereotipi, striozom. vı, dyskinesia, immediate early genes, matrix, stereotypy, striosomes. vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Topçuoglu E., Striatal kolinerjik ve NOS/somatostatinerjik internöron deplesyonu ya da tek taraflı parkinsonizm oluşturulan sıçanlarda davranışsal sensitizasyona eşlik eden striatal değişiklikler, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Nörolojik Bilimler Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Amaçsız tekrarlayıcı davranışlara eşlik eden striatal değişiklikler iki ayrı sıçan modelinde çalışıldı. Birincisinde, striatumdaki kolinerjik ve nitrik oksit sentetaz/somatostatinerjik internöronlar içerdikleri NK-1 reseptörleri hedef alınarak tahrip edildi. İkincisinde, nigrostriatal yola 6-hidroksidopamin enjeksiyonu ile tek taraflı parkinsonizm modeli oluşturuldu. Her iki gruptaki sıçanlarda stereotipi ve L-dopa tedavisine bağlı diskinezi (LID) gibi tekrarlayıcı davranışlar dopaminerjik tedavi ile indüklendi. Tekrarlayıcı davranışların ekspresyonu ve davranışsal sensitizasyonun indüksiyonuna eşlik eden nöronal cevaplar, striatumdaki erken genlerin ekspresyonun analizi ile çalışıldı. Striatal internöron deplesyonu yapılan sıçanlarda indüklenen stereotipi kontrol sıçanlarla benzer özellikteydi. Buna karşın striatumun matriks kompartmanınında bulunan direkt yol nöronlanndaki erken gen indüksiyonu arttı. Bu sıçanlar apomorfin tedavisine cevap olarak kontralateral dönme hareketi geliştirdiler. Bu bulgular kolinerjik ve nitrik oksit sentetaz/somatostatinerjik internöronlann striatumdaki fonksiyonlarının motor davranışın kontrolüyle ilişkili olduğu ancak tekrarlayıcı davranışların ekspresyonunu değiştirmediklerini düşündürmektedir. Tek taraflı 6-hidroksidopamin enjeksiyonu ile striatal dopamin deplesyonu oluşturulan sıçanlarda, normal sıçanlarda herhangi bir tekrarlayıcı davranışa neden olmayan dozda, kronik intermittant L-dopa tedavisi ile artan derecede LID gözlendi. Striatumdaki erken genlerin analizinde kullanılan bir parametre diskinezi şiddeti ile yüksek korrelasyon gösterdi. Bu parametre, dorsolateral striatumda striosomal nöronal aktivitenin matrikse olan oranı idi. Bu bulgu striatumdaki nöronal aktivitenin striozom kompartmanı lehine artışının LID gelişmesine eşlik eden bir striatal plastisite olduğunu düşündürmektedir. Farklı gruptaki sıçanlarda diskinezi ile ilişkili olabilecek genlerin ortaya çıkarılması için mikroarray tekniği kullanıldı. Dokuz mRNA'nın kronik L-dopa tedavisi sonrasında dopamin deplesyonu yapılan striatumda seçici olarak arttığı görüldü. Bu genler, prodinorfin, glutamik asit vdekarboksilaz, protein kinaz C delta, sinaptofizin, sekretogranin II, integrin alfa 7 A, c-myc, TRH ve CRF reseptörü idi. Bulguların fonksiyonel önemi tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Topçuoglu E., Striatal changes related to development of behavioral sensitization in rats either with striatal cholinergic and NOS/somatostatinergic interneuron depletion or with unilateral parkinsonism, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Neuroscience, Ankara, 2004. Striatal mechanisms related to expression of repetitive, aimless behaviors were studied in two different rat models. For the first, a NK-1 receptor-based method was used for targeted ablation of cholinergic interneurons and nitric oxide synthase (NOS)/somatostatinergic interneurons of the striatum For the second, unilateral parkinsonism model was developed by 6-hydroxydopamine injections to ascending nigrostriatal projections. Rats in both groups were treated with dopaminergic agents to evoke repetitive behaviors: stereotypies or L-dopa induced dyskinesias (LID). The neural responses in the expression of repetitive behaviors and in the induction of behavioral sensitization were studied by analyzing expression of immediate early genes in the striatum. Stereotypies induced in rats with striatal cholinergic interneuron depletion were similar to control rats. But the induction of the immediate early genes in the direct pathway neurons localized in the matrix compartment of the striatum increased significantly. These rats showed a turning behavior contralateral to the lesioned side when administered apomorphine. These findings may imply that cholinergic and NOS/somatostatinergic interneurons of the striatum are functional in control of motor behavior but they do not change expression of repetitive behaviors. Rats with unilateral striatal dopaminergic depletion developed by 6- hydroxydopamine injections showed increased LID in response to chronic intermittent L-dopa treatment in a dose that does not induce repetitive behaviors in normal rats. A measure of immediate early gene assays of the striatum significantly correlated with the severity of dyskinesia. This measure was the relative increase of striosomal neuronal activity over to matrix in the dorsolateral striatum. This finding suggests that the increase of striatal neuronal activity in favor of striosomes is related to development of LID. In a separate group of animals microarray technique was employed to disclose the genes that can be related to development of dyskinesia. Nine mRNAs were differentially increased in dopamine- depleted striatum of chronic VllL-dopa treated rats. These mRNAs were prodynorphin, glutamic acid decarboxylase, protein kinase C delta, synaptophysin, secretogranin E, integrin alpha 7 A, c-myc, TRH ve CRF receptor. Functional importance of the findings were discussed.