Akut iskemik inmede bazal ve indüklenmiş trombosit aktivasyonun inme alttipler ve kısa dönem prognozla ilişkisi
Relationship of basal and inducted platelet activation with stroke subtypes and short term prognosis
- Tez No: 141840
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD KUTLUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, trombosit aktivasyon u, bazal ve aktive düzeyler, Acute ischemic stroke, platelet activation, basal and activated levels, short term prognosis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AKUT İSKEMİK İNMEDE BAZAL VE İNDÜKLENMİŞ TROMBOSİT AKTİVASYONUNUN İNME ALTTİPLERİ VE KISA DÖNEM PROGNOZLA İLİŞKİSİ Dr. Bülent Ünlü Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Amaç : Bu çalışma, iskemik inme alttiplerinde bazal ve indüklenmiş trombosit aktivasyon belirleyicilerini saptayarak, akut dönemde trombosit aktivasyonunu göstermek ve kısa dönem prognoza etkisini gözlemlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem : Çalışmaya, DEÜTF Acil Servis'e ardışık olarak başvuran ve iskemik inme tanısı konulan 30 hasta alındı. Olgularda en az son 10 günde antitrombositer ilaç kullanmama ve inme atağından en geç 12 saat sonra başvurmuş olma koşulu arandı. Yaş-cinsiyet uyumlu, inme öyküsü olmayan ve antitrombositer ilaç kullanmayan 20 sağlıklı gönüllü kontrol grubu oldu. Alınan kan örneklerine, trombosite spesifik antikor olan CD61 (perCP) ve aktivasyon bağımlı trombosit antikorları olan CD62P (PE) ile PAC-1 (FITC) monoklonal antikorları eklenerek üç renkli boyama gerçekleştirildi. Boyama işlemi sonrasında flowsitometrik analiz yapılarak altgruplar ile kontrol grubunun bazal ve aktivasyon değerleri tespit edildi. Trombositleri indüklemek için ADP solüsyonu kullanıldı. Aktivasyonun prognozla ilişkisini gözlemlemek için, olguların acil serviste ve birinci ayın sonunda elde edilen Barthel, Rankin ve NIH inme ölçek değerleri kullanıldı. Bulgular : Trombosit membran proteinleri olan GP llb/llla ve P-Selektin, akut dönemdeki iskemik inmeli hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte GP llb/llla'nın bazal düzeyleri P-Selektinin bazal düzeylerinden daha yüksek saptanmıştır, inme alttiplerine göre ise trombosit aktivasyonu açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Ancak laküner inmeli grupta trombosit aktivasyonun daha fazla olduğu görüldü. Trombositlerin bazal ve aktive edilmiş düzeylerinin kısa dönem prognozla ilişkisi saptanmadı. Sonuç : Trombosit membran proteinleri olan GP llb/llla ve P-Selektin düzeyleri akut iskemik inmede trombositik aktiviteyi yansıtan iyi birer göstergedirler. Bununla birlikte GP llb/llla, P-Selektine göre trombosit aktivasyonunu daha iyi yansıtmaktadır, iskemik inme alttipleri arasında bazal trombosit aktivasyonu açısından farklılıksaptanmamakla birlikte laküner inmeli grupta trombosit aktivasyonunun diğer gruplardan yüksek çıkması dikkat çekicidir, iskemik inme sonrası akut dönemde bazal aktivasyon düzeyleri saptanan trombositlerin indüklenme sonrası“potansiyel aktivasyon kapasitelerinin ”belirlenmesi rekürrensi öngörme ve tedavi seçimi açısından önemlidir. Bu yöntemle bireye özgü bir risk profili oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
lacunar stroke group determined higher platelet activation. There was not any relation between basal and activated platelet levels and short term prognosis. Conclusion: Platelet membran proteins GP llb/llla and P-Selektin levels are good indicators of platelet activation in acute stroke. However GP llb/llla reflects platelet activation better than P-Selectine. Although there was not any difference among ischemic stroke subtypes regarding basal platelet activation, higher platelet activation level detected in lakunary stroke group was considered as remarkable. Detecting the post-induction“potential activation capacities”of platelets with determined basal activation levels during acute phase after an ischemic stroke, is thought to be important to predict the recurrence possibility and make treatment decision. With this method an individual specific risk profile can be formed.