Migren, küme ve onunla ilişkili olabilecek primer baş ağrılarında olası motor son plak işlev bozukluğunun tek -lif elektromiyografi yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the motor end-plate dysfunction in migraine, cluster headache and associated primary headaches by single-fiber electromyography.
- Tez No: 141842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. BARIŞ BASLO
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Tek lif EMG, nöromüsküler iletim, migren tipi baş ağrısı, küme tipi baş ağrısı 68, Single-fiber EMG, neuromuscular transmission, migraine type headache, cluster type headache 71
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
6.0ZET: GİRİŞ: Baş ağrısı en yaygın sağlık problemlerinden birisidir. Baş ağrıları için 2003 yılında uluslararası baş ağrısı komitesi tarafından sınıflandırma sistemi oluşturulmuştur. Bu sınıflandırma baş ağrılarını primer baş ağrıları ve sekonder baş ağrıları olmak üzere iki kategoriye ayırır. Primer baş ağrılarından olan migren hastalığı, birden fazla genetik ve çevresel faktörlerin etkileşmesini içine alan karmaşık bir etyolojiye sahiptir. Migrenle ilgili genetik çalışmalar auralı migrenin bir alt tipi olan ve OD kalıtıma sahip familyal hemiplejik migren üzerinde odaklanmıştır. Migrenin yaygın formları olan auralı ve aurasız migrende nöromüsküler iletimin anormal olduğu tek-lif elektromiyografi (TLEMG) yöntemi aracılığıyla gösterilmiştir. Nöromüsküler iletimdeki bu bozukluk, muhtemelen P/Q tipi kalsiyum kanallarının genetik olarak değişikliğe uğramasına bağlıdır. Diğer bir primer baş ağrısı hastalığı olan küme baş ağrısı olguları da genetik bir bileşene sahiptir. Böylece küme baş ağrılı hasta grubundaki nöromüsküler iletim anormalliğinin migrendekine benzer türde olduğuna ilişkin bir hipotez kurulabilir. AMAÇ: Migren, küme baş ağrısı ve ilişkili diğer primer baş ağrısı sendromlannda tek-lif elektromiyografi yöntemiyle nöromüsküler iletim bozukluğunu araştırmak ve primer baş ağrılarının patofizyoloj ilerini anlamak. MATERYAL ve METOT: Primer baş ağrısı olan 129 hasta (68 kadın, 61 erkek; 17.4-72 yaşları arasında; ortalama 36.02 ± 11.05 yıl) ve 10 normal sağlıklı kontrol (4 kadın, 6 erkek; 15-72 yaşlan arasında, ortalama 45.2 ± 16.3 yıl) çalışmaya alındı. Hastaların hepsi primer baş ağrısı sendromları için gerekli uluslar arası baş ağrısı komitesi kriterlerini karşılıyordu. Hastalar 1 1 farklı alt gruba ayrıldı. Auralı migren grubunda 36, kronik küme tipi baş ağrısı grubunda 5, epizodik küme tipi baş ağrısı grubunda 46, infarkt olmaksızın dirençli auralı migren grubunda 4, sporadik hemiplejik migren grubunda 18, hemikranya grubunda 3, FHM grubunda 4, baziler migren grubunda 6, aurasız migren grubunda 4, retinal migren grubunda 1, oftalmoplejik migren grubunda ise 2 hasta vardı. Tüm hastalar öykü özellikleri yönünden değerlendirildi, hastaların ve kontrollerin nörolojik muayeneleri yapıldı. Hasta ve normal kontrol grubunda üst ve alt ekstremitelerin sinir ileti çalışmaları ile ekstensor digitorum kommunis (EDK) kasının konsantrik iğne elektromiyografisi yapıldı. Yam sıra, EDK kasında istemli kası sırasmda tek-lif EMG çalışması gerçekleştirildi. Her bireyden 20 farklı tek-lif 66potansiyel çifti kaydedildi. Her birey için 20 bireysel jitter değeri hesaplandı. Normal kontrol grubuyla primer baş ağrılı hasta grubunun anormal bireysel jitter değerlerinin sayısı karşılaştırıldı. SONUÇLAR: Toplam 129 primer baş ağrılı hastanın 20 tanesinde nöromüsküler iletim bozuktu. Diğer 18 hastada nöromüsküler iletimdeki bozukluk sınırdaydı. Geriye kalan 91 hastanın ise nöromüsküler iletimi normaldi. Hasta grubundaki 2579 jitter değeri ortalaması (27.9 ± 18.7 us) ile kontrol grubundaki 200 jitter değerinin ortalaması (23.7 ± 7.8 us) kıyaslandığında iki grup arasında anlamlı bir farkın olmadığı görüldü.(p< 0.06, Mann- Whitney U). Hasta grubunda 2579 jitterin 132 tanesi anormal bulundu ve normalin üst sınırını aşan bireysel anormal jitter sayısı kontrol grubundan belirgin derecede fazlaydı (p< 0.001, chi-kare testi). Kontrol grubunda hiç anormal jitter değeri yoktu. TARTIŞMA: Bu çalışmada, yüksek sayıdaki primer baş ağrısı sendromlu hasta grubunda motor son plak işlevlerinin bozuk olduğu tek-lif EMG yöntemi ile gösterilmiştir. Genetik ve çevresel faktörlerin patofizyolojide rol aldığı bu tür baş ağrısı sendromlarmda saptanan bu bulgu, motor son plak elemanlarını ilgilendiren bir işlev bozukluğu lehine yorumlanmıştır. Bu elemanlar arasında özellikle iyon kanallarına ait bir farklı şekillenme söz konusu olabilir. Presinaptik yerleşimli P/Q tipi kalsiyum kanalları bu tür bir patofizyoloji için öncelikli aday olarak düşünülmektedir. Bu bulgu primer baş ağrısı sendromlannm ortak paydasmda olası bir iyon kanalı işlev bozukluğunun bulunduğunu destekler niteliktedir. Genetik yatkınlık da gösteren bu tür baş ağrısı sendromlanna özgü olabilecek aday genlerinin saptanmasında, iyon kanallarım şekillendiren genlerin taranması gerekliliği, bir diğer özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen bir diğer sonuç da, elektrofizyolojik olarak motor son plak işlevleri bozuk bulunan her hastanın mutlaka primer bir motor son plak hastalığı (miyastenia gravis gibi) taşıyor olmayacağıdır. Bu anlamda motor son plak işlev bozukluğu gösterilen hastaların primer baş ağrısı sendromları yönünden ayrıntılı olarak değerlendirilmesi, yanlış teşhis ve gereksiz tedavilerden hastayı koruyacaktır. Benzer şekilde, motor son plak işlevlerinin bozuk bulunduğu primer baş ağrısı sendromlu hastaların da hayatları boyunca motor son plak işlevlerini daha da bozacak bir takım tıbbi uygulamalardan sakınmaları gerekecektir. Bu itibarla bir durum tespiti mahiyetinde, her primer baş ağrısı hastasının motor son plak işlevlerinin değerlendirilmesi klinik pratikte de önem kazanacaktır. Bir sonraki aşamada, motor son plak işlevleri bozuk bulunmuş primer baş ağrısı hastalarında 67bu bozukluğun presinaptik ya da postsinaptik natürünün ortaya konması planlanmış olup, bu şekilde altta yatan patofizyolojinin daha detaylı irdelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
7.ABSTRACT: INTRODUCTION: Headache is one of the most commonly encountered medical problem. In 2003, the International Headache Society (IHS) instituted a classification system for headache syndromes. The operational diagnostic criteria of the IHS divides headache syndromes into two broad categories: the primary headache disorders which include migraine, cluster headache, and the secondary headache disorders. The aetiology of the migraine disease is complex, and involves multiple interacting genetic and environmental factors. Genetic studies of migraine have focused on familial hemiplegic migraine (FHM), a subtype of migraine with aura with an auotosomal dominant mode of inheritence. Impairment of neuromuscular transmission has been detected by single-fiber electromyography (SFEMG) in common forms of migraine including migraine without aura and migraine with aura. This dysfunction of neuromuscular transmission due to genetically modified P/Q Ca 2+ channels. Another primary headache disorder which may, in some cases, have a genetic basis is cluster headache. Thus it hypothesized that cluster headache could be share the same abnormality of neuromuscular transmission observed in migraine. OBJECTIVE: To search any dysfunction of neuromuscular transmission by SFEMG in migraine, cluster headache and associated primary headaches as well as to understand the pathophsiology of primary headache syndromes. MATERIAL and METHODS: Onehundredtwentymne patients (68 women, 61 men; aged 17.4 to 72 years; mean 36.02 ± 11.05 years) with primary headaches and ten healthy normal subjects (4 women, 6 men; aged 15 to 72 years; mean 45.2 ± 16.3 years) agreed to participate the study. All patients fulfilled the IHS criteria for primary headaches. Patients were divided into the 1 1 subgroups. There were 36 patients with migraine with aura, 5 patients with chronic cluster headache, 46 patients with episodic cluster headache, 4 patients with migraine with persistent aura without infarction, 18 patients with sporadic hemiplegic migraine, 3 patients with hemicrania, 4 patients with FHM, 6 patients with basilar-type migraine, 4 patients with migraine without aura, 1 patient with retinal migraine, 2 patients with ophthalmoplegic migraine. All patients were questioned for patient's history traits. Neurologic examination were performed for all the patients and healthy controls. Nerve conduction studies of upper and lower extremites, concentric needle electromyography of the extensor digitorum 69communis muscle (EDC) and SFEMG during voluntary contraction of the EDC muscle were performed. For each subject, twenty different single-fiber potantial pairs were recorded and twenty individual jitter values were calculated. The total number of abnormal individual jitter values of primary headache patients was compared with the one calculated from the normal controls. RESULTS: Twenty of 129 patients with primary headaches were detected as having abnormal neuromuscular transmission. Another 18 patients had borderline dysfunction of neuromuscular transmission. The remaining 91 patients had normal neuromuscular transmission. The mean jitter value of 2579 pairs in patients compared with 200 pairs in controls varied between patients (27.9 ± 18.7 us) and normal controls. (23.7 ± 7.8 (is). However, this difference was not significant (p< 0.06, Mann- Whitney U). The number of individual abnormal jitter values exceeding upper normal limit was significantly higher in the patient group (p< 0.001, chi-square test). None of the control subjects had abnormal jitter value. DISCUSSION: Present study showed abnormal neuromuscular transmission in primary headache patients by using SFEMG. This result was interpreted as a functional abnormality of neuromuscular junction constituents in a group of primary headache syndromes whose pathophysiology relies on both genetic and environmental factors. Among the constituents of neuromuscular junction, ion channels are the most appropriate candidates for this functional abnormality (such as P/Q type calcium channels). Based on this observation, one may see that the genes encoding ion channels are the most suitable candidates for further genetic analysis. On the other hand, the results of present study also have clinical significance. In terms of neuromuscular transmission, once the transmission defect has been observed, examiner should not interpretate the data as the patient had primary neuromuscular junction disaese such as myasthenia gravis without taking into consideration of primary headache diseases. This way of thinking will eliminate overdiagnosis of primary neuromuscular junction disaese and protect the patient from unnecessary medical intervention. Likewise, any primary headache patient with abnormal neuromuscular transmission should be kept away from particular medical interventions which may cause further deterioration. At the next step, it is aimed to discriminate the neuromuscular transmission abnormality into presynaptic or postsynaptic types by further electrodiagnostic evaluation to clarify the underlying pathophysiology. 70