Fasiyal kanalın timpanik ve mastoid parçalarının orta kulak ve mastoiddeki önemli işarat noktalarına olan mesafesinin ölçümü
Measurement of the distances among the tympanic and mastoid portions of the facial canal and important landmarks of the middle ear and mastoid
- Tez No: 141865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF SOMDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal kanal, lateral semisiküler kanal, mastoid, morfometrik ölçüm, temporal kemik vı, Facial canal, lateral semicircular canal, mastoid, morphometric measurement, temporal bone vm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
2.5. ÖZET Amaç: Fasiyal kanalın timpanik ve mastoid parçasının orta kulak ve mastoiddeki önemli işaret noktalan ile olan ilişkilerinin incelenmesi. Materyal ve Metod: Çalışma, 18 adet yaş ve 30 adet kuru olmak üzere toplam 48 adet erişkin kadavra temporal kemiği üzerinde yapıldı. Önce basit mastoidektomi yapıldı. Sonra timpanotomi posterior ve superior yapıldı ve radikal mastoidektomiye geçildi. Fasiyal kanal timpanik parçadan başlayarak genikulat fossaya kadar açıldı. Sonra ikinci dirsek bölgesinden başlayarak stilomastoid foramene kadar fasiyal kanalın mastoid parçası açılarak kanal ortaya kondu. Teğmen dural kemik tabakası da iyice inceltilerek dura görünür hale getirildi, kuru kemiklerde iğne ucu kadar delikler açıldı. Semisirküler kanalların yüzeyel kısımları turlanarak üzerleri açıldı. Orta fossa durası, prosesus kokleariformis, eminensia piramidalis ve lateral semisirküler kanalın birbirlerine olan mesafeleri ile. bu yapıların fasiyal kanala ola mesafeleri araştırıldı. Zeis Opmi 99® ve Zeis Vario® mikroskoplar ile diseksiyon yapıldı ve mikroskoplara eklenen Canon EOS 1 OD® dijital fotoğraf makinesi ile fotoğraflar çekildi. Anatomik noktalar arasındaki ölçümler stapedektomi ölçü aleti ve kumpas ile yapıldı. Elde edilen değerlerin ortalama, standart sapma (SD) ve dağılım aralığı hesaplandı.Bulgular: Tablo 1. Fasiyal kanalın lateral semisirküler kanal, prosesus kokleariformis veeminensia piramidalise olan mesafeleriDağılım aralığı Ortalama Standart sapma (SD) Fasiyal sinir ile(mm)(mm)(mm)Lateral semisirküler sanal 0,20-2,00 1,02 0,39 Prosesus kokleariformis 0,20-1,20 0,58 0,24 Eminensia piramidalis 0,13-1,40 0,69 0,36 Tablo 2. Fasiyal kanalın timpanik ve mastoid parçalarının çaplarının ölçümlerinden elde edilen sonuçlar Dağılım aralığı Ortalama Standart sapma (SD) Ölçüm yeri(mm)(mm)(mm)Timpanik parça Genikulat gangliyonun arkası Oval pencere ön kenarı Oval pencere arka kenarı Mastoid parça Eminensia piramidalis üzeri Eminensia piramidalis altı Digastrik sırt Sonuç: Temporal kemik içinde fasiyal kanalın seyri sırasında, orta kulak ve mastoiddeki yapılarla ilişkileri ortaya kondu. Kulak cerrahisinde bu verilerin akılda tutulması komplikasyonlan azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
MEASUREMENT OF THE DISTANCES AMONG THE TYMPANIC AND MASTOID PORTIONS OF THE FACIAL CANAL AND IMPORTANT LANDMARKS OF THE MIDDLE EAR AND MASTOID 2.6. ABSTRACT Aim: To investigate the relationships among the tympanic and mastoid portions of the facial canal and important landmarks of the middle ear and mastoid cavity. Materials and Methods: This study was performed on 48 adult human cadaveric temporal bones, consisting of 18 fresh and 30 dry bones. First, simple mastoidectomy was carried out. Then posterior and superior tympanotomy were performed followed by radical mastoidectomy. Facial canal was opened from tympanic portion up to geniculate fossa. Afterwards mastoid portion of the facial canal was exposed by opening from the second genu down to the stylomastoid foramina. Thinning the bony plate of the teğmen; duramater was made visible, for dry bones pinpoint holes were opened. Superficial parts of the semicircular canals were opened by drilling. The distances among the duramater of the middle fossa, processus cochleariformis, eminentia pyramidalis and lateral semicircular canal; and the distances of the previous structures to the facial canal were measured. Dissections were done under Zeis Opmi 99® and Zeis Vario® microscopes and Canon EOS10D® digital camera was mounted for taking photos. Distances were measured with stapedectomy measuring device and calliper. Means, standart deviations (SD) and ranges of the distances were calculated. VllResults: Table 1. Distances between the facial canal and lateral semicircular canal, prosessuscochleariformisand eminensia pyramidalis. Range Mean Standard deviation (SD) Facial canal versus(mm)(mm)(mm) Lateral semicircular canal 0,20-2,00 \fi2 0^39 Processus cochleariformis 0,20-1,20 0,58 0,24 Eminentia pyramidalis 0,13-1,40 0,69 0,36 Table 2. Diameters of the tympanic and mastoid portion of the facial canal Range Mean Standart deviation (SD) Measurement site(mm)(mm)(mm) Tympanic portion Behind the geniculate ganglion Ant. edge of the oval window Post, edge of the oval window Mastoid portion Upper part of the eminensia pyramidalis Lower part of the eminensia pyramidalis Digastric ridge Conclusion: Throughout the course of the facial canal in the temporal bone, relationships with the structures in the middle ear and mastoid cavity were exposed. Keeping these data in mind will reduce the rate of the complications in otologic surgery.